Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög ljudnivå smärtsam för ljudkänsliga

Jag har vid ett flertal tillfällen besökt konserter på Kulturhuset i Bollnäs, speciellt lunchkonserterna i Stormaresalen. Tyvärr har musikupplevelsen många gånger blivit obehaglig i stället för välbehaglig på grund av för hög ljudnivå.

Annons

Det förefaller mig märkligt att jag, som publik skall vara tvungen att använda hörselskydd, ibland i form av våta servettbitar i öronen för att uthärda föreställningen. Då fler besökanden gav uttryck för liknande upplevelser talade jag med arrangören. Jag upplevde inte att det fanns någon lyhördhet för publikupplevelserna när det gällde ljudnivån. För mig är valet enkelt, jag slutar att gå på fler konserter för att slippa bli utsatt för ljudnivåer som är obehagliga och ibland gränsar till smärta. Observera, alla konserter har inte varit obehagliga, men jag vet inte på förhand vilka som kommer att bli det.

För att vara konstruktiv vill jag föreslå att en enkel enkät lämnas vid föreställningarna i vilken publiken får skatta upplevelsen av ljudnivån. Ett annat förslag är att konserterna annonseras med en ljuddeklaration. Det kan också vara på sin plats med en varning om hög ljudnivå vid de tillfällen arrangören anser att hög volym är nödvändig. Det vore just mot publiken som då fick möjlighet att välja om de vill gå på konserten.

Per-Olov Åberg

Kulturhuset svarar: Låt mig allra först tacka dig för dina värdefulla synpunkter och konstruktiva förslag; de hjälper oss i vår strävan att förbättra oss, vilket är väldigt viktigt.

Vad det gäller ljudnivån så vill jag beklaga att du upplevt den som allt för hög. Viss musik kräver förstärkning vilket per automatik för med sig en högre ljudnivå och skulle man sänka volymen på dessa konserter för mycket så fungerar inte längre musiken och ljudbilden blir väldigt konstig. Jag vill dock betona att vi alltid håller oss inom ramarna vid de konserter vi producerar.

Ingen ska behöva gå på våra konserter och må dåligt utan tvärtom så vill vi att vår publik ska må bra av att gå på våra konserter.

Jag hoppas att få se dig hos oss på många fler konserter av alla de slag.

Anders Rosengren

kulturskolechef, ansvarig för lunchkonserterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons