Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp välutbildade asylsökande att få jobb

När en idrottsförening behöver 50 000 kronor per år i bidrag från kommunen för att driva sin verksamhet så kan dessa pengar inte sällan sitta väldigt långt inne och får man inte pengar tvingas man lägga ner viktig verksamhet.

Annons

När det sedan gäller att stimulera läkare att ta jobb i Gävle så erbjuds man bonusar på 100 000-tals kronor.

För mig och kanske för en del andra kan denna resursfördelning av surt förvärvade skattepengar kännas rätt absurd. Inte minst när man som egenföretagare har regler som i praktiken gör det omöjligt att sjukskriva sig även fast man under sitt yrkesverksamma liv har betalt in miljoner i sjukförsäkringsavgift. Vad gäller läkare och bristen på läkare så har jag ett otal gånger under de 22 år som jag sysslat med asylärenden haft läkare som asylsökande. Asylsökande som ofta fått vänta i 2–3 år på sitt beslut och personer från exempelvis Irak som blir kvar här hur länge som helst efter avslag för att det inte går att avvisa vederbörande. De tvingas, inte sällan, arbeta som lokalvårdare eller i annat okvalificerat arbete.

Vad gör då Sverige och svenska myndigheter för att ta tillvarata dessa människors kompetens som kanske på sikt ger en investering i form av inte bara läkare utan också skatteintäkter på kanske 50 miljoner eller mer per läkare om inte läkaren är så gammal när han kommer till Sverige? Inte ett dyft är rätt svar – i varje fall om man inte lyckats komma in i samhället av någon outgrundlig anledning.

Det är en infam, närmast brottslig dumhet som borde leda till rejäla påföljder för berörda beslutsfattare att man inte ser till att de asylsökande som kommer hit sätts i skola per omgående och får praktisera efter några få månader och sedan får chansen att få sin examen godkänd i Sverige, efter vissa tilläggs- studier.

Nu ser man till att barn får studera i Sverige och efter ett par år här talar hur bra svenska som helst men man kan inte göra en så enkel sak och så förhållandevis billig sak som att erbjuda svenskundervisning och praktik till inte sällan väldigt välutbildade människor.

Det här handlar inte om vinster i miljoner utan många, många miljarder. Kostnadsmässigt handlar det förmodligen om vinster motsvarande vad en trädplanta kostar i förhållandevis till vad ett färdigutvecklat träd ger. Och det handlar inte om vinster efter 50 år eller mer utan vinster som kan lösas ut efter några få år. Inte minst för kommuner som får statsbidrag under de första tre åren som en person bor i kommunen.

Kan man svenska när den före detta asylsökande kommunplaceras så är det förstås en enorm fördel att man då har godkända beslut i SFI på samtliga tre kurser och gärna kommit lite längre ändå. Vilka partier kan vara så kloka att de är beredda att föreslå denna reform som på sikt kommer att ge X antal miljarder i återbäring.

Tryggve Emstedt, advokat sedan 24 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons