Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp oss förbjuda kemikalier

Vi är bönder från Brasilien och Ecuador som vill uppmärksamma en mycket allvarlig situation som pågår i våra länder: det utbredda och massiva användandet av bekämpningsmedel i industrijordbruket.

Annons

I Brasilien används motsvarande 5,2 liter bekämpningsmedel per invånare och år. I Ecuador är situationen ännu värre. Där används 7 liter per person och år. Detta påverkar hela befolkningen. Bönder och lantarbetare som hanterar bekämpningsmedlen, lokalbefolkningen vars vatten förorenas och konsumenter som får i sig rester av bekämpningsmedlen.

Även bekämpningsmedel som förbjudits i europeiska länder används i stor utsträckning i Latinamerika. Och de enda som tjänar på det är de transnationella företagen.

Nu måste det skapas lagar som förbjuder användningen av giftiga bekämpningsmedel och som säkerställer en hälsosam produktion och konsumtion av livsmedel. Vi uppmanar svenska folket att fördöma den här situationen och att påverka era politiker så de förbjuder import av livsmedel som producerats med farliga kemikalier. Kampen mot de transnationella företagens oetiska agerande måste vi föra tillsammans.

Patricio Barahona

Ecuador

Paula Pereira

Brasilien

genom Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons