Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsrörelsen ett nav i kulturlivet

Nu när sommaren snart är slut kan konstateras att det varit en sjudande aktivitet runt om i våra bygder med olika kulturinslag. Dessa har lockat många människor och fört folktraditioner vidare.

Annons

Våra hembygdsföreningar i Hälsingland – 50 till antalet – är navet i kulturlivet på landsorten.

Årliga arrangemang såsom fester, sång- och musikspel, amatörteater, konserter, hembygdsdagar, medeltidsdagar, dragspelsstämmor, slåttergillen och marknader med mera är kära traditioner som samlar många besökare.

Det finns cirka 11 500 medlemmar i landskapets hembygdsföreningar. Många av dessa medlemmar utför ett värdefullt ideellt arbete som betyder mycket för bland annat turistnäringen. Dessutom är det när människor möts och lär känna varandra som utvecklingen går framåt. Visst är internet, hemsidor och andra sociala medier betydelsefulla, men det är i det personliga mötet som de stora utmaningarna slutligen utformas.

Den regionala och lokala nivån får stadigt större betydelse för att stärka vårt kulturarv. Det är viktigt att minnas detta för våra politiker såväl i kommun och landsting som i regering och riksdag när stödet till kulturen ska utformas och fördelas.

Generalsekreteraren Jan Nordvall i Sverige Hembygdsförbund menar att hembygdsföreningarna kan göra mer i de stora samhällsfrågorna. Den potentialen borde tas tillvara bättre.

Jan-Eric Berger

ordförande i Hälsinglands hembygdskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons