Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygd är framtidsbygd!

Nu är det sommar igen och det sjuder av aktiviteter runt om i våra bygder med olika slags kulturinslag. I Hälsingland har hembygdsrörelsen närmare 12 000 medlemmar.

Annons

Hembygdsrörelsen står sig stark och de olika arrangemangen lockar många besökare och för folktraditioner vidare. Våra 50 hembygdsföreningar i landskapet är navet i kulturlivet på landsorten. Mängder av arrangemang samlar många människor. Dessutom betyder det också mycket för turistnäringen.

I hembygdsförbundets stadgar framgår att en av uppgifterna är att ”verka för en positiv utveckling av en levande landsbygd”. Här har hembygdsföreningarna en viktig roll genom att vara en mötesplats för bygdens folk. Genom sociala möten mellan människor föds många kreativa idéer som leder till utveckling av landsbygden. Det är när människor möts och lär känna varandra som utvecklingen påverkas.

Det är viktigt att känna till sin historia för att ha rätt perspektiv och kunna anta utmaningar för framtiden. Regionpolitik och landsbygdsutveckling handlar väldigt lite om partipolitik utan om hur människor kämpar för att överleva och utvecklas och att kunna bo kvar på landsbygden och i glesbygden.

Hembygdsrörelsen och folkrörelserna kan göra mer i de stora samhällsfrågorna. Det är ju här det ideella engagemanget finns. Hembygd är framtidsbygd! Det handlar om att Hela Sverige ska leva.

Jan-Eric Berger

ordförande i Hälsinglands hembygdskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons