Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre ett köpcentrum vid havet

Många svenska städer har i dag ett köpcentrum som ligger en bit utanför staden.

Annons

De ligger nästan alltid vid någon större trafikplats och de ser ungefär likadana ut. Alla köpcentra försöker konkurrera med varandra, men det är svårt eftersom det är samma butikskedjor, samma varor och samma kampanjer överallt. Och samma intetsägande miljö med vägar och parkeringsplatser och inget mer.

Vad som händer är i stället att köpcentrat tar kunder från butikerna i staden, och resultatet av alltihopa blir att kommersen och folklivet flyttar från den attraktiva miljön i stan till en trist trafikplats ute i skogen. Dessutom ökar bilberoendet ännu mer. För Hudiksvalls del är detta precis vad som kommer att hända om vi öppnar för handel vid den nya trafikplatsen ute vid E 4.

Hudiksvall har än så länge inget stort externt köpcentrum, och har därför fortfarande en levande stadskärna. Om nu utvecklingen mot mer stormarknader är ofrånkomlig, låt oss då åtminstone se till att dessa hamnar nära stadens centrum, på gångavstånd från järnvägsstationen och de restauranger, kaféer, hotell och specialbutiker som finns i stadskärnan i dag. Plats finns det ju gott om i hamnen, från Kattvikskajen och söderut mot Håstaholmen. Ett köpcentrum här skulle inte bara samverka med de befintliga verksamheterna i stan. Med sitt sjönära läge skulle det också kunna bli attraktivt, betydligt mer lockande än de som ligger vid motorvägsavfarterna. Med ett köpcentrum vid havet skulle Hudiksvall även kunna locka besökare från andra kommuner!

Samtidigt får vi ett mer klimatsmart köpcentrum, vilket bör passa en ekokommun, ett köpcentrum som inte kräver att kunderna kommer i bil, ett köpcentrum dit man även kan ta sig till fots från stadens centrum, och med tåg och buss från andra orter.

Sigurd Melin, Näsviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons