Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Ovanåker ska leva

/
  • Voxnabruks skola lades ner 2010 – Centern var emot det, skriver debattörerna.

Två centerpartistiska debattörer, Hans Jonsson och Mari Vedin, skriver om skolsituationen i Ovanåkers kommun.

Annons

Hösten 2010 beslutade kommunfullmäktige i Ovanåker att lägga ner Voxnabruks skola, hösten 2013 var det dags igen när det beslutades att Viksjöfors skola skulle stängas. Vid båda dessa tillfällen har vi i Centerpartiet röstat emot nedläggningarna.

Lyckligtvis så har Viksjöfors skola inte stängts ännu, utan nu ser vi hur föreningar tillsammans med skolan, utvecklar kulturpedagogik för en spännande framtid. I samband med nedläggningsbeslutet påpekade vi att elevantalet för skolan var ökande inom en snar framtid. Redan nu ser vi dessutom att ökningen är ännu större än vad vi förespådde, och hur hade kommunen klarat av elevökningen utan att ha Viksjöfors skola kvar?

Vi tror på en utveckling av vår kommun där invånare kan bo och verka i hela kommunen. För att ge möjlighet till det så krävs, att det finns samhällsservice även utanför våra centralorter. Här är skolor och förskolor viktiga inslag när familjer väljer platser för att köpa ett hus, eller bygga en ny bostad.

För att ha resurser för pedagogisk personal i skolan, samt de stödtjänster som behövs för de som har lite extra behov, så gäller det att vi har bra och ändamålsenliga lokaler till en kostnad som inte gör att personaltätheten sjunker till ett minimum eller att klass- & gruppstorlekarna blir för stora. Vi kan notera att vid skolinspektionens senaste granskning av våra skolor, så var det just runt elevernas stödfunktioner som deras skarpaste kritik kom.

För att ha resurser för att underhålla våra F–6-skolor samt för att fortsätta ha högstadium i Alfta, så är vårt förslag att vi snarast bygger en ny modern och energieffektiv F–6-skola på Celsiusområdet, vi tycker också att den ska byggas i trä. Den nya skolan kommer ge bättre arbetsmiljö för både elever och lärare.

Hans Jonsson (C)

Mari Vedin (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons