Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hbtq-flyktingar behöver bättre skydd även i Sverige

Det är tydligt att hbtq-personer som kommit som flyktingar har blivit en extra utsatt grupp, skriver insändaren.

Annons

Sverige är för många människor i världen en förebild. Ett öppet samhälle som tar vara på mångfald och där det är möjligt att leva bortanför kulturella och religiösa normer. På pappret. I verkligheten visar det sig att människor som sökt sig hit och mer än många behöver skydd lämnas till förtryck och våld. Det är tydligt att hbtq-personer som kommit som flyktingar har blivit en extra utsatt grupp.

Det har hörts en rad rapporter i media och via till exempel RFSL om att läget på asylboenden i Sverige kan bli allvarligt för asylsökande hbtq-personer. Det kanske i grunden inte är så konstigt med tanke många som kommit till Sverige kommer från länder homosexualitet är förbjudet och där homosexuella relationer är belagda med hårda straff och till och med dödsstraff. Det är däremot helt oacceptabelt. Att Migrationsverket inte tar hbtq-personers utsattget på allvar är inte okej. Att situationen på boenden inte tas på allvar. Att det inte blir rejäla konsekvenser för de övertramp som begås innebär att Sverige som fristad sviker de hbtq-personer som kommit hit med hopp om en ny start, ett nytt liv. Detta måste få ett slut.

Vi måste se till att så snart som möjligt erbjuda särskilda boenden för asylsökande hbtq-personer. Övertramp och kränkningar på boenden måste också få rejäla konsekvenser för de som är förövare

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons