Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda anklagelser mot Röda Korset

Under de senaste veckorna har Röda Korset återigen figurerat i media.

Annons

Denna gång gäller det de kontor runt om i landet som måste läggas ner för att spara pengar.

Visst kan jag förstå att det är en nyhet att det sägs upp anställda, men det jag har reagerat på är att den förskingring som vi utsattes för fram till maj 2009 av en före detta anställd, framställs som att vi på grund av det inte ska vara en organisation att lita på.

För det första är Röda Korset ett brottsoffer i allt detta. Dessutom är Johan af Donner dömd för förskingringen och har påbörjat avtjäna sitt femåriga fängelsestraff. Till saken hör också att vi tack vare försäkringsskydd fick tillbaka pengarna mindre än ett år efter att brottet hade uppdagats.

Ja, vi har förlorat en hel del förtroende på grund av att vi har blivit utsatta för ett brott, men vi vill komma vidare och fokusera på vår uppgift, det vill säga att hjälpa de mest utsatta oavsett om det är här hemma eller vid en katastrofplats ute i världen.

Det dagliga arbete vi utför i Ljusdal, Los, Färila eller Järvsö bygger helt på frivilligt arbete. Ingenstans i Ljusdals kommun finns anställda tjänstemän (vi har två utbildare i första hjälpen som får ersättning för de utbildningar de håller) för Röda Korset. Alla som på något sätt är engagerade i Röda Korset gör det av egen fri vilja, frivilligt och för att de vill hjälpa till att göra något för en medmänniska. Vi har två personer i arbetsmarknadsåtgärder hos oss – en på mötesplatsen och en i väntjänsten – men det är det enda.

Tack vare de frivilliga insatser som görs i kommunen kunde till exempel Ljusdal skicka 160 000 kronor till olika katastrofinsatser runt om i världen 2011 via försäljningen på mötesplatsen, vid 875 tillfällen besökte någon engagerad i väntjänsten en medmänniska i behov av att träffa en annan människa och 300 personer kunde få information om mänskliga rättigheter under förra året. Allt pekar på att vi kommer att komma upp i samma siffror, kanske mer i år.

Åsa Älander

Röda Korset Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons