Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har inte djuren några känslor?

Tänk er en lugn, skön och mysig vardagskväll hemma i soffan. En sån där kväll då man bara ligger och degar och bläddrar mellan alla tusen kanaler som finns! Sedan så fastnar man vid ett program om djur.

Annons

Åh vad gulliga getter. Åh titta så söta kossor. Så där sitter man och tänker för sig själv. Tänk egentligen vad skönt och fridfullt det måste vara att vara ett djur. Inga som helst bekymmer i världen. Eller det kanske var att ta i. Nog har väl alla djur känslor och haft något bekymmer någon gång i livet? Kossor kanske bråkar om det sista grässtrået eller getterna om vem som är starkast och snyggast? Inte vet jag, det vet nog ingen.

Många av oss människor skulle säkert tycka att det skulle vara rätt så trevligt att gå omkring hela dagarna på en stor och maffig äng med fler biljoner gröna och saftiga grässtrån att mumsa i sig. Fast det förstås, kakor är ju alltid godare. Tänk er att som djur få slippa allt stress i vardagen som skola och jobb. Vilket härligt liv det skulle vara.

Jag börjar bli ganska hungrig, så jag hämtar mig en stor smörgås med flera lager av skinka. Djurprogrammet har tagit slut. Jag sätter mig och tar en stor tugga från mackan. Sedan bläddrar jag över till kanal 4. Jag får en chock samtidigt som jag sätter mackan i halsen. På teven är det nyheter och på skärmen visas nu döda kossor, som det bara är skelett kvar av och flera hundratals kossor som kliver runt i panik. Här har jag precis suttit och sagt att djur: Ja, de har det så fridfullt. Snacka om att man får dåligt samvete. Jag tittar vidare och förstår att kossorna står och trängs i en liten lastbil och som resultat blir det att de kliver ihjäl varandra. De har ingen mat, inget vatten och dessutom är det säkert 100 grader varmt. Jaha, de är på väg till slakten och hinner dö innan de ens är framme.

Tänk er själva att stå trångt i flera tusen mil utan mat och vatten. Det är ju så att de inte väntar på något bra. De väntar på att få dö. Detta fick mig verkligen att börja tänka. Hur behandlar vi egentligen djur? Vad kan vi göra för att förhindra att djur plågas så mycket?

Jag vet att jag inte är ensam om att vilja förändra sättet på hur vi behandlar djur som är på väg till slakt. Jag menar, varför är så många vegetarianer annars? Så vad kan mänskligheten göra för att förhindra att sådant här sker?

En sak alla kan börja göra är att kolla varifrån köttet kommer ifrån. Så kort sträcka som möjligt är bäst för djuren. Man kan även höra sig för i affären om djuren har haft det bra innan slakten. Jag tänker främst på vägen till slakten. Har de haft mat, vatten, tillräckligt med utrymme och så vidare. Men även sättet de slaktas på. Det ska ju inte göra ont för dem.

Jag tror ändå att djuren i Sverige har det bättre än i andra länder. Här finns det djurrättsaktivister som bevakar djurens rättigheter. Vi har dessutom samhället som bevakar djurens villkor, genom att det finns miljöinspektörer som åker runt och kollar så att djuren har det bra. I andra, främst fattiga länder, där är man inte lika noga med hur man behandlar djuren. Det har ju också med kultur och religion att göra. Inom islam till exempel måste djuret slaktas vänt mot Mecka och tömmas på blod, annars får det inte ätas.

Jag har i alla fall bestämt mig. Jag tänker kämpa för djurens rättigheter. En sak jag tänker börja med är att kasta bort den sista biten av skinkmackan!

Frida Persson, Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons