Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handel utanför centrum?

2002 anslöt sig Hudiksvalls kommun till SEKOM (den ideella föreningen Sveriges ekokommuner som bildades 1995) och åtog sig därmed att arbeta för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Annons

I höst ska Hudiksvalls kommun ge ett ja eller nej till ett handelscentrum vid E 4/84 där volymhandeln Biltema (i första hand) vill etablera sig.

Förespråkarna hänvisar till nya arbetstillfällen men vad finns på myntets baksida?

1. Köpcentra som bygger på bilen som transportmedel orsakar mer utsläpp. Cirka 20–25 procent av svensk handels totala omsättning sker på externa handelsetableringar (Vägverket 2008:34).

2. Köpcentra, externhandel har bidragit till massutslagning av små kvarters- och glesbygdsbutiker.

Vad man skapar med mycket stora investeringar som till exempel Biltema är en anläggning som använder så lite mänsklig arbetskraft som möjligt. Handeln i centrum är inte bara personaltätare utan bidrar samtidigt till en levande, trivsam stad.

3. Vi har passerat peak oil, den så kallade oljetoppen. Med andra ord, vi behöver tillsammans samverka för att förstå vad vi behöver prioritera. Oljan som är en central råvara i det mesta av våra produkter kommer att bli mycket dyrare. Den billiga energin hör till det förflutna.

Det är svårt att tänka i nya banor, men när vi sätter oss in i några av den mängd fakta om de ekologiska konsekvenserna av industrialismens 150 år så blir insikten att vi står inför ett tankeskifte, att vi, lokalt som globalt, behöver en ödmjuk, ansvarskännande inställning till jorden, naturen som hela mänsklighetens existens står och faller med. Tillväxtbegreppet utgår från oändliga resurser vilka vi inte har. Bruttonationalprodukten, BNP, är en konstruktion som uteslutit andra värden än tillväxt.

Kommunen har faktiskt makten att stödja allas vår vandring mot ett hållbarare samhälle.

Jag rekommenderar varmt Hur man förändrar världar av samhällsplaneraren Torbjörn Lahti (som gjorde Övertorneå till Sveriges första ekokommun 1983) och Omställningens tid av författaren och forskaren Björn Forsberg.

Agneta Nordenström (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons