Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hån mot arbetslösa

Centern med Annie Lööf, Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt i spetsen (3/2) försöker slå i oss att vi behöver mer arbetskraft i landet.

Annons

Det känns som ett rent hån när man själv är en av de flera hundratusen som blivit över!

Resonemanget om att arbetskraftsinvandring skulle lösa problemet med minskande befolkning i fyra av fem kommuner är, som alla förstår, rent nys. Så länge landets befolkningsmängd stadigt ökar, är det förstås en fråga om att fördela arbetstillfällena och därmed invånarna över landet.

Vart tog Centerns lovvärda "decentralisering" vägen? Den fiktiva arbetskraftsbristen beror i stort sett uteslutande på den överhettade arbets- och bostadsmarknaden i storstadsregionerna samt jakten på övervinster vilken gör att företagen kräver att få personer som knappt behöver läras upp.

Snacket om att "sänka trösklarna" in på arbetsmarknaden är lika felaktigt. I ett läge av kraftigt arbetskraftsöverskott kan man välja och vraka och tar nästan alltid den som bäst passar in i kravprofilen oavsett alla ekonomiska sanktioner från staten, såvida man inte kan nöja sig med en fas 3:a som man får betalt för att utnyttja.

Jag har personlig kunskap i de här frågorna eftersom jag trots många utbildningar inom elektronik, dataprogrammering, språk, resor/turism med mera tillsammans med arbetslivserfarenheter från industri, kundtjänst, resebranschen och data/IT är långtidsarbetslös sedan jag var 47 år. Detta trots att jag kunnat erbjuda arbetsgivarna att få "prova mig gratis helt utan förbindelser" som praktikant den första tiden och därefter, om de är nöjda med mig, nystartsjobb med avdrag omfattande dubbla arbetsgivaravgiften resten av mitt arbetsliv (cirka tio år).

Lägre "tröskel" är nog svårt att uppnå. Nej, lev upp till er devis "Hela Sverige ska leva" genom att arbeta för en vändning av befolkningsströmmarna från storstäderna ut i landet i stället för att lura hit ännu fler människor som ska slåss om jobben!

Jörgen Myhrman (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons