Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingerådet tandlöst och viktigt

Då och då ifrågasätts nyttan av Hälsingerådets existens. Det är en berättigad fråga eftersom mötesforumet tidigare varit ifrågasatt av flera anledningar. Om vi för ovanlighetens skull låter bli att blicka bakåt, struntar i att lyfta fram alla surdegar och i stället blickar framåt mot de förändringar vi står inför så blir frågan mycket mer intressant.

Annons

Vi som i dag är politiskt ansvariga för våra kommuner ställer oss frågor som: Vad kommer att hända den dag vi bildar en storregion som är större än bara Gävleborg? Hur ska kommuner som våra kunna erbjuda människor goda livsvillkor? Hur ska vi bäst utveckla och marknadsföra våra kommuner? Hur ska vi hantera befolkningsminskning, ungdomsarbetslöshet, kvalitet på utbildning och omsorg med minskade resurser? Listan på frågeställningar kan göras oändligt lång.

Svaret på dessa frågor är inte: Genom Hälsingerådet.

Men det Hälsingerådet erbjuder är nog så viktigt, nämligen det som vissa kanske lite nedlåtande beskriver som en diskussionsklubb utan beslutsrätt. I det politiska arbetet är just mötesplatser utan beslutsrätt ovärderliga i förarbetet inför kommande beslut. Att kommunernas högsta politiska ledning tillsammans med den högsta tjänstemannaledningen kan träffas för att förutsättningslöst prata om frågor som är aktuella och frågor som kan bli viktiga i framtiden är betydelsefullt för kommunerna.

Hälsingland är en del av regionen och landstinget, men bara en del. Vi sex kommunalråd tror på Hälsingland som samverkansområde, vi tror på möjligheten och styrkan i att marknadsföra landskapet Hälsingland och vi tror att konceptet Hälsingland måste och kan leva vidare även den dag då Region Gävleborg och landstinget försvunnit till förmån för en större region.

I dag är vi sex nya kommunalråd som leder sex nya kommunstyrelser. Vi har ambitionen att samverka för att utveckla våra respektive kommuner och Hälsingland i sin helhet. Med stor respekt för det arbete som tidigare politiker gjort utifrån sina förutsättningar, men nu är det vår tur att göra det vi tror på. I det arbetet ser vi Hälsingerådet som en viktig mötesplats för strategiska diskussioner.

Kommer vi att lyckas stärka Hälsingerådet och göra det erkänt som en maktfaktor av utomstående?

Det är inte det som är rådets eller ens vårt eget syfte. Vårt mål är att stärka och lyfta våra kommuner genom frivilligt samarbete. Den aktuella frågan just nu är att samarbeta för att inte kommunernas invånare ska bli så hårt drabbade när naturkatastrofer slår ut elsystem och mobila nätverk i Hälsingland. Vi mobiliserar för att möta framtida problem.

Yoomi Renström (S), Ovanåker

Marie Centerwall (S), Bollnäs

Roland Bäckman (S), Ljusdal

Monica Olsson (S), Nordanstig

Caroline Schmidt (C), Hudiksvall

Sven-Erik Lindestam (S), Söderhamn

kommunalråd i Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons