Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hålla tidtabellen viktigare än människoliv?

Jag är en regelbunden pendlare på sträckan Bollnäs–Ljusdal och jag åker den sträckan dagligen till och från jobbet.

Annons

I snitt åker jag åtta av tio enkelresor med buss och resterande med tåg. X-tåget är ett suveränt färdmedel som fler borde få nöjet att prova på. Bussen däremot ger mig snart kalla kårar varje dag.

Den största anledningen till det är det systematiska ignorerandet av hastighetsgränserna, särskilt 60-sträckorna. Jag brukar sitta med min kalibrerade GPS-mätare och kolla hur fort det går. Norr om Lottefors, på riksväg 83, finns det en sträcka som har fått en sänkt hastighetsgräns, på grund av flera dödolyckor och undermålig vägsträckning. Där är det 60 kilometer i timmen som gäller, i alla fall för vanliga bilister. Det struntar X-trafiks förare allt som oftast i. Vid alla de tillfällen som jag har kollat hastigheten, så har det varit enstaka fall där bussens förare har hållit hastigheten. 80 procent av förarna ligger gärna i 70–90 kilometer i timmen.

Vid ett par tillfällen har jag vänt mig till X-trafiks kundservice och påtalat denna brist på laglydighet. Responsen därifrån har varit beklagande brev med löfte om att ta tag i situationen, men inget händer i verkligheten.

Slutsatsen av detta är beklämmande, X-trafik bryr sig mer om att hålla en alltför snäv tidtabell, än att de bryr sig om lagar och människoliv.

Nu vill jag att X-trafiks ledning, på allvar den här gången, ser till att deras busschaufförer håller sig till lagliga hastighetsgränser. På det viset slipper jag att läsa om, eller vara med om, en stor olycka med bussen inblandad!

Rädd resenär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons