Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hall i centrum bäst för miljön

Från att den första konstfrusna bandybanan i Sverige byggdes 1956 i Västerås tog det 28 år innan det byggdes konstfruset på Sävstaås. Då hade det byggts 33 stycken tidigare i landet.

Annons

Det har nu snart gått tio år sedan den första hallen byggdes i Edsbyn. Tolv orter har för närvarande hallar och fler är på planeringsstadiet. Bandyn i Bollnäs är välkänd i hela landet, laget har en publik och supportrar som få orter i landet kan mäta sig med. Ska bandyn finnas kvar på elitnivå och utbilda ungdomarna till blivande bandyspelare så är ett hallbygge ett måste. Byggs det inte en hall inom den närmaste treårsperioden då är det slut med elitbandyn i Bollnäs.

Under min arbetskarriär var jag ansvarig för Sandvikens kommuns samtliga anläggningar (1975–1981) och motsvarande i Bollnäs kommun (1981–1989) så dessa 14 år har gett mig en hel del erfarenheter om bland annat idrottsanläggningars placering. Runt Jernvallen finns tre skolor som kan använda Jernvallen under skoltid. Sävstaås ligger för långt från skolorna i Bollnäs. Sävstaås används bara på idrottsdagar av skolan. Nyttjandegraden på en idrottsanläggning ska vara hela dagarna sju dagar i veckan. En idrottsanläggning som står obrukbar på grund av avstånd till skolan är en mycket dålig investering.

Placeringen är också viktig i både kommunikativ och miljösynpunkt. Från centrum i Bollnäs till Sävstaås är det fyra kilometer. Om det varje dag åker 100 bilar till Sävstaås blir 80 mil per dag. Sävstås är öppet ungefär 350 dagar per år – då körs det 28 000 mil per år i onödan jämfört med om anläggningen placeras i centrum.

Det glädjer mig oerhört mycket att de tre sporterna bandy, fotboll och ishockey har en gemensam syn om Sävstaås läge, min erfarenhet sedan tidigare är att detta gemensamma beslut är unikt. Med ett centralt läge kan ungdomarna i de små orterna i kommunen i större utsträckning använda kollektivtrafiken än vad som görs idag. Lättillgängligheten till anläggningar måste prioriteras.

Politiker i Bollnäs – slut er samman och se till att tillsammans med förening, sponsorer, näringsliv och övriga intressenter bygga en hall, som dels räddar kvar elitbandyn, samt dels ger föreningen förutsättning att utbilda egna ungdomar till representationslaget på ett bättre vis.

Jan-Erik Flink, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons