Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grymt häftigt att bo på landet

Skulle vilja att många fler fick upp ögonen för hur bra vi faktiskt har det, och hur det är att bo så här, både vad gäller gemenskap, trygghet och närhet till sjöar och skogar. Livskvalitet heter det visst.

Annons

Det här är ord från en anonym person vid en träff vi hade häromdagen: jag har under sommarveckorna besökt många orter och arrangemang i Hälsingland tillsammans med vänner från olika delar av landet. Växbo kvarn och lin, Träslottet, Skärså, Söderblomspelet, Trönömässsan, O-ringen, Strömmingsleken, Stenegård, Kämpens, Karlsgården är några. Det är imponerande att se detta varierande utbud. Och vilken stor frivillig insats som utförs av alla ideellt arbetande föreningsmänniskor.

I dag vill alla att landsbygden ska var levande – men allt färre vill bo där.

Lars-Eric Aaro pratade i sitt sommarprogram om att specialisterna inte vill bosätta sig i Kiruna. De flygs in, gör dubbel heltid på en vecka, och lämnar sedan arbetsorten för att återvända till sina riktiga liv. Han liknade vårt inland vid en oljeplattform. Vart är vi på väg?

Bilden av landsbygdsbor, och attityder till att bo på landet, formas delvis av medialbilder och fördomar. Det är viktigt att förstå att liksom olika slags människor bor i staden, bor också olika slags människor på landsbygden.

Och liksom städer är olika, skiljer sig även olika landsbygder åt. Det innebär att alla platser har sina egna specifika karaktärer, problem, glädjeämnen och lösningar.

Vad jag vill komma fram till är att vi måste lyfta fram landsbygden ännu mera, till något att vara stolta över, och visa på landsbygdens fördelar. Försök görs, men ännu kraftfullare försök måste till. Det finns goda exempel – samarbete över alla gränser. Gemensamma krafter är a och o.

Att bo på landet är grymt häftigt!

Jan-Eric Berger

Trönö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons