Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granska alla tankar kritiskt

/
  • Besserwisserkulturen frodas, menar Bo von Scheele. På bilden syns utrikesminister Margot Wallström (S) i en debatt med Karin Enström (M), som inte har något direkt med debattartikelns innehåll att göra.

Bo von Scheele om vår oförmåga att granska det egna tänkandet, skrivandet och beteendet, vilket utgör ett stort hinder för alla typer av mänsklig, intelligent utveckling inom samhällen och mellan individer.

Annons

Kommentar med anledning av krönikan I ytterkanten (5/10): När "besserwisserikulturen" och oförmågan att lyssna frodas bland våra politiker är det dags att ödmjukt fundera över frågan i överrubriken utan att för den sakens skull få dem att tappa ansiktet. I gengäld kanske det kan ge ökad respekt från väljarna.

Min avsikt är att lyfta fram politiskt relaterade frågor som även vi forskare har bristfällig kunskap om och som vi tillsammans alla kan vinna på att jobba med för att finna både kort- och långsiktig konstruktiv samhällsutveckling.

Att inte kritiskt granska sitt eget tänkande, skrivande och beteenden utgör ett stort hinder för alla typer av mänsklig, intelligent utveckling inom samhällen och mellan individer. Detta insåg redan Thales för cirka 2 500 år sedan, mer formaliserat av Karl Popper i "kritiskt rationalism". Sannolikt kan den retoriska, tyvärr ofta manipulatoriska, yran hos politiker förklara utveckling av många samhällsproblem och konstiga beslut grundade på maktmissbruk/fullkomlighet.

I en politisk kultur som uppenbarligen bygger på oavsiktlig utveckling av nepotism, intellektuell inavel och emotionell/intelligenskorruption kvävs en vettig funktionell demokratisk utveckling. Sannolikt kan detta förklara slösaktiga, inhumana, destruktiva beslut som politiker och partier på olika nivåer uppenbarligen ibland fattar. De gör det inte sällan utan att kritiskt granska sig själva.

Vad jag önskar är att politiker inte känner sig påhoppade av ovan diskussion utan i lugn och ro frågar sig: Kan det ligga något i argumentationen? Tyvärr är det lätt för oss alla att ta kritik som ett personligt angrepp på vår identitet, grundläggande attityder och personliga prestige. 

Vad kan vi, icke-politiker, själva göra för att medverka till en sund utveckling av politikernas från och till maktfullkomliga agerande? Hur kan vi identifiera och hjälpa till att rehabilitera besserwisserbeteenden bland makthavare/maktelit? Hur kan vi medverka till att ödmjukhet och win win-dialog eftersträvas av politikerna gentemot åtminstone sina egna väljare, inte minst när det närmar sig valdagen?

Tyvärr ligger kanske ända möjligheten till förändring utanför dagens politiska partier om inte några politiker lyfter blicken från den retoriska manegen och frågar sig: Vilket sannolikt samhälle skapar vi i dag för våra tillkommande utifrån dagens politiska debattklimat?

Bo von Scheele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons