Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör något åt jobben!

Nästan var fjärde ungdom går arbetslös i dagens Sverige. Det innebär att vi ligger sämst till av samtliga OECD-länder när det gäller den relativa ungdomsarbetslösheten.

Annons

Nyligen har det funnits en debatt om att ungdomsarbetslösheten kanske inte är fullt så hög som offentlig statistik visar, men oavsett vilka siffror man använder så är andelen unga som är arbetslösa i Sverige hög. Högre än i de flesta andra Europeiska länder. Samtidigt har många företag svårt att hitta relevant arbetskraft. Alla känner till problemen men det är sällan som det diskuteras konkreta lösningar.

Flera väl ansedda aktörer såsom Långtidsutredningen och Konjunkturinstitutet har konstaterat att den svenska arbetsmarknaden behöver bli mer flexibel och företagsklimatet måste bli bättre. Tyvärr verkar vi ha kommit till ett läge där de olika politiska blocken bråkar om siffror och statistiska tolkningar i stället för att på allvar ta tag i de viktiga reformer som Sverige behöver. Sluta med sifferexercis och gör något åt jobben!

Ett tips för svenska politiker är att studera Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD:s, senaste rekommendationer till Sverige hur arbetslösheten kan minskas:

OECD konstaterar att det svenska anställningsskyddet för fasta anställningar behöver reformeras. OECD hänvisar till att nuvarande upplägg för anställningsskydd hämmar rörligheten på arbetsmarknaden och gör det svårare för unga och oerfarna grupper att konkurrera om jobben med kompetens och arbetsförmåga.

OECD påpekar att drivkrafterna i Sverige för att söka arbete bör öka, marginalskatterna på människors löner är fortfarande för höga.

Även lönespridningen bör öka konstaterar OECD. Sverige har relativt höga ingångslöner och en låg lönespridning i internationell jämförelse. I valet mellan att anställa någon som är beprövad framför obeprövad för bara några tusenlappar extra i månaden väljer många arbetsgivare att anställa mer beprövad personal.

Det här är rekommendationer som förtjänar att tas på allvar av svenska politiker. Även arbetsmarknadens parter har ett ansvar. En del av besluten som krävs kommer att kräva politiskt mod och långsiktiga överenskommelser mellan blocken. Gör det inte enbart till debattfrågor där olika siffror och ansvar kastas fram och tillbaka. Ta ledningen och ansvaret i jobbfrågorna, det behöver Sverige!

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons