Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör inte en blunder till

Kommentar till reportage om Två hyreshus byggs om.

Annons

Tänk om några originalhus kunde få stå orörda och att det skulle finnas en tanke kring byggnadsvård!?

I artikeln skriver man till och med i ingressen att de är tidstypiska byggnader från 50-talet men resultatet är alltså inte en reflektion kring bevarandet av byggnadstekniker/arkitektur centralt i Bollnäs utan fokus på an renovering som förändrar hela blickfånget och ger fastigheten helt andra proportioner än arkitekten hade tänkt från början.

Men nu är det alltså dags att sätta på glasburar och, enligt min mening, förstöra blickfånget från södra infarten. Jag följer inte byggnadskontorets ärenden och har därför inte framfört någon kritik kring den exteriöra förändringen.

Men håll med om att det har gjorts en del rejäla blunders och felbedömningar i stadsbilden när det gäller rivning av gamla fastigheter, ombyggnationer av befintliga fastigheter och de nybyggnationer som gjorts genom åren. Inte allt för sällan kommer eftertanken för sent och det finns ingen möjlighet att till exempel få tillbaka de gamla husen runt torget eller längs Nygatan.

Att bygga nytt är en nödvändighet ibland men att behålla det gamla och framför allt att hålla det i ett bra skick är definitivt mer kostnadseffektivt i längden. Varje hustyp/stil har sin tidsperiod. Tänk om de flesta hälsingegårdar skulle ha rivits eller byggts om, då skulle vi inte ha varit med i diskussionen om världsarv eller hamnat på Skansen för att visa gammal byggnadsvårdsteknik.

1600-tals härbren, funkishus, 1920-talshus eller 1970-talshus ur miljonprogrammet, allt har sin plats!

Men fippla inte med yttrycket och gör om i tron om att det ska bli bättre!

Inglasade balkonger hör hemma på nybyggnationer i stil med den arkitektur som är samtida, inte på gamla fina 50-tals hus med tegelfasader!

Byggnadsvårdare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons