Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör barnkonventionen till lag!

Nu är det mer än 20 år sedan barnkonventionen antogs i FN och fortfarande prioriteras den inte av politiker och viktiga myndigheter. Ledande politiker i riksdagen säger att svenska lagar "går före" FN:s barnkonvention eller att "alla ska följa FN:s barnkonvention". Men vi vet att det inte görs.

Annons

Sverige har ännu en gång fått kritik från FN:s barnrättskommitté om att man inte följer barnkonventionen, bland annat angående papperslösa barns rätt till sjukvård, skola och socialt stöd eller att alla barn ska få veta om och lära sig om barnkonventionen.

Riksdagen bestämde 2010 att man ska undersöka hur det skulle fungera om barnkonventionen skulle bli lag. Det är ett jobb, säger barnminister Maria Larsson, som behöver få ta tid. Och att man får se vad den undersökningen säger, innan man bestämmer.

Vi tycker att man kan lära sig av Norge där har den varit lag sedan 2003.

Myndigheter och domstolar har lärt sig vad lagen innebär och följer den. Detta har skapat ett bättre samhälle och en större trygghet för barnen. En trygghet som vi i Sverige också måste införa!

Flera partier har på sina stora kongresser och möten sagt att man vill att barnkonventionen ska vara lag. Men i riksdagen har man inte röstat så när det väl kommer till kritan.

Nu uppmanar vi alla politiker i alla partier som vill att barnkonventionen ska bli lag att verkligen se till att den blir det. Ni är tillräckligt många för att påverka och göra skillnad. Vi kan inte vänta mer.

I Unga Örnar kommer vi att ha örnkoll på att ni gör som ni har lovat i era partier!

Unga Örnar Söderhamn, genom Sarah Häggdahl och Lennart Gard

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons