Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge inte upp 200 år av neutralitet

/
  • Det handlar troligen mera om affärer. Sverige är per capita världens största vapenexportör med JAS-gripen som en av våra spetsprodukter, skriver Göte Bohman.

Jag inser också att NATO-medlemskap inte bara har att göra med Sveriges säkerhet. Det handlar troligen mera om affärer, skriver Göte Bohman.

Annons

Jag vaknar av radioväckaren fredagsmorgonen 8 januari och hör Robert Dalsjö, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut intervjuas med anledning av att konferensen Folk och försvar ska starta påföljande söndag. Dalsjö oroas över att svenska folkets inställning till NATO ligger kvar på samma nivå som förra året. Det är inte rätt återgivet för andelen nej-röster ökade faktiskt från 47 till 50 procent enligt DN:s opinionsundersökning för perioden dec 2014–december 2015 som Dalsjö och reportern refererade till.

Dalsjö fortsatte med att uttrycka oro för Putins äventyrligheter i Ukraina och Syrien. Ingen antydan om att Ryssland opererar i Syrien på FN:s mandat i motsats till USA som saknar den legaliteten. Attacker vare sig från Ryssland eller USA är nu knappast en långsiktig lösning på konflikten. Men ryskt bildmaterial har visat att konvojer med upp till 1200 tankbilar smugglar olja från ISIS-kontrollerat område till NATO-landet Turkiet. Detta kan inte ha skett utan USA:s goda minne. När det gäller Ukraina får vi veta att IMF godkänt ett stödpaket på 111 miljarder över två år. I verkligheten är det ett nödlån förknippat med hårt reformtryck. Där villkoras bland annat att ukrainska jordbruket med deras enormt bördiga svarta jord ska öppnas för amerikanska Monsanto, DuPoint och John Deere. Tidigare har det stått i svenska medier att Westinghouseägda ASEA-Atom får leverera kärnbränsle till ryssbyggda kärnreaktorer i Ukraina. Detta har av kärnsäkerhetsskäl aldrig tidigare skett. Vi vet också att det var amerikanska bolag som fick uppdraget att bygga upp Irak efter USA:s invasion av landet.

När jag inser hur västorienterad indoktrinering fått oss att blunda för hur affärsstrategier hos amerikanska storbolag inverkar på världspolitik, krig och flyktingströmmar blir jag illa berörd. Jag inser också att NATO-medlemskap inte bara har att göra med Sveriges säkerhet. Det handlar troligen mera om affärer. Sverige är per capita världens största vapenexportör med JAS-gripen som en av våra spetsprodukter. Attackdrönaren Neuron som just nu testas i Vidsel ligger också i potten. Svenska Saab och franska Dassault är drivande i detta europeiska samarbetsprojekt för en drönare med den största lyftkraften och med Stealth-teknik för minsta synlighet mot radar. Om dödsplan lär vi inget få veta på konferensen Folk- och försvar. Bara Sveriges kris med (krigs-) flyktingar.

Jag har rest med Rosa bussarna genom Centralamerikas sju stater från Panama upp till Mexiko. Inget land kändes tillnärmelsevis så tryggt och välmående som Costa Rica. De har avvecklat sin armé och har som främsta utrikespolitiska mål att främja mänskliga rättigheter och hållbar utveckling som ett sätt att säkra stabilitet i världen. För mig är det långt mera civiliserat än att vara världsledande vapenexportör och överväga ge upp 200 års neutralitet för medlemskap i ett kärnvapenbestyckat NATO.

Göte Bohman

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons