Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge fler chansen att studera

/
  • Sverige har nu en regering som prioriterar utbildning för dagens unga, skriver fem socialdemokrater.

Sverige har nu en regering som prioriterar utbildning för dagens unga. På det sättet hoppas vi kunna gratulera ännu fler till att ha blivit antagna på sin studieplats nästa år, skriver fem socialdemokrater med anledning

Annons

Nu har det första antagningsbeskedet skickats ut från landets universitet och högskolor ut till de sökande. Till alla er som blivit antagna vill vi säga: Stort grattis! Men på sätt och vis finns det anledning att gratulera även er som inte blir det denna gång. Ni har redan genom att ha gått en gymnasieutbildning avsevärt förbättrat era chanser att komma in på arbetsmarknaden.

Vi vet att den som har en gymnasieexamen har mycket större chans att få ett jobb än den som saknar detsamma. Än större blir chanserna för den som också har en högskoleutbildning. Dagens unga möter helt enkelt större krav än sin föräldrageneration. Därför behöver de också större möjligheter.

Detta – höga krav på utveckling, kopplat till stora möjligheter – är kärnan i regeringens utbildnings- och jobbpolitik. Den som är ung och arbetslös ska ha möjlighet till traineejobb, YA-jobb, praktik eller studier inom 90 dagar. Samtidigt ställer vi kravet att var och en ska göra sitt och ta den möjlighet som ges.

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. Därför måste Sverige aktivt arbeta för att fler personer kan ta del av kunskap och högre utbildning, inte färre. Trots ett ökat söktryck och stora ungdomskullar så skar högerregeringen under sin tid ner på antalet högskoleplatser. Det var fel väg att gå.

Vi socialdemokrater vill i stället ge fler chansen att studera. Därför har regeringen ändrat i den borgerliga budgeten för i år och investerat i 1200 nya utbildningsplatser på högskolor och universitet och 5 250 nya platser på Komvux, Yrkesvux och folkhögskolor. Vi kommer att fortsätta den utbyggnaden under de kommande åren när vi får lägga våra egna budgetar. Vi ser också till att den investeringen kommer hela Sverige till del genom att satsa på studieorter över hela landet.

Sverige har nu en regering som prioriterar utbildning för dagens unga. På det sättet hoppas vi kunna gratulera ännu fler till att ha blivit antagna på sin studieplats nästa år. De investeringarna lönar sig långsiktigt, för samhället och inte minst för den som studerar vidare.

Lena Hallengren (S)

ordförande i riksdagens utbildningsutskottet

Raimo Pärssinen (S)

Åsa Lindestam (S)

Patrik Lundqvist (S)

Elin Lundgren(S)

riksdagsledamöter från Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons