Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge de äldre stimulans och glädjeämnen!

/
  • Det måste vara så att det finns en otrolig okunskap om vad livskvalité på livets hela resa betyder, skriver styrelsen för SKPF avd 50.

Det måste vara så att det finns en otrolig okunskap om vad livskvalité på livets hela resa betyder, skriver styrelsen för SKPF avd 50 som vill se att synen på åldrandet förändras.

Annons

Åter får vi i media både läsa och höra om äldres situation i vårt Sverige 2015. De äldre ges inte förutsättningar för att kunna få komma ut i naturen, få sol och andas sommar luft. Sverige kommuner och Landsting, SKL, är oroade. Ja, käre tid, det finns det anledning att vara. SKPF avd 50 oroar sig storligen! Det är lika upprörande varje gång dessa situationer lyfts fram. Det blir så tydligt hur synen på äldre och åldrandet speglar de förutsättningar som ges.

Personalen vill ge de äldre den stimulans och miljöombyte som de äldre har sin absoluta rätt till, men det finns inte förutsättningar för detta. Inom vår avdelning i SKPF är vi många som i vårt yrkesverksamma liv arbetade inom barnomsorgen. Det var mycket viktigt med möjlighet till utomhusvistelse för barnen, oaktat väder. Att vara ute varje dag, var en självklarhet. Vi lärde barnen: Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder!

När daghem/förskolor planerades och byggdes var det mycket viktigt att de skulle vara rätt dimensionerade för olika aktiviteter, allt från mysrum, gemensamma rum, rum för att få måla, snickra eller bara få vara, lyssna på musik eller en saga. Det var den första tiden på livets resa.

Så kommer frågan: Hur kan det var så att när vi kommer längre fram på livets resa inte erbjuds samma rättigheter till stimulans och självklara behov som ger glädje och ett aktivare liv? Rätten att få fortsätta utveckla sin inre människa och att få uppleva glädje och stimulans och rätten att få fortsätta med det intresse som har betytt så mycket för den enskilde. Vem har rätt att bestämma att dessa självklara behov får du inte ha kvar när du blir äldre? Det skulle vi vilja veta!

Det måste vara så att det finns en otrolig okunskap om vad livskvalité på livets hela resa betyder. Likaså ser det inte bättre ut än att det saknas grundläggande kunskaper över behoven på livets hela resa i de politiska leden. Detta är allvarligt!

Då räcker det inte enbart att det satsas riktade pengar till nyanställningar. Vikten av ett förändrat synsätt på de äldres behov av stimulans och glädjeämnen måste också finnas med.

SKPF avd 50 hoppas innerligt att sommarledigheten för ansvariga resulterar i en omstart och ett nytänkande som ger nödvändiga förändringar för de äldre och dess situation, till glädje för både de berörda och för de fantastiska välfärdsarbetarna inom äldreomsorgen.

Styrelsen för SKPF avd 50

genom

Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons