Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåvor kompletterar offentliga skyddsnätet

Svar till Anna-Maria Forssell Mörk (20/1).

Annons

Ja då var det sagt. Svenska vänsterpartister tycker alltså att övriga Europa har fel som infört avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. De tycker också att deras norska partikamrater är fel ute som har medverkat till en kraftig utvidgning av reformen i Norge. De borde nog ta ett snack med sina norska vänner som har fattat poängen. De kan nog förklara den positiva effekt avdragsrätten haft på deras civila sektor.

Tyvärr är det bara att konstatera att Vänsterns i grunden avoga inställning mot att ideella organisationer kompletterar det offentliga skyddsnätet kryper fram i deras motstånd mot den reform som stödjer just en sådan utveckling. Socialismens grundläggande misstänksamhet mot den enskilda och fria människans engagemang i välfärdsstödjande ideella organisationer lyser igenom.

Det tål tydligen att än en gång poängtera att detta stöd till ideella hjälporganisationer och uppmuntran av enskilda människors ideella insatser varken ska eller får ersätta den offentliga sektorns skyddsnät. Vårt mål är att öka engagemanget i det civila samhället och inte urholka våra välfärdssystem.

Vi kristdemokrater är glada och stolta över att vi äntligen gjort det möjligt att uppmuntra människors vilja att engagera sig i praktisk solidaritet eller stödja till exempel medicinsk forskning och utveckling. För att få det varma samhällsklimat vi kristdemokrater strävar efter, är det viktigt att samhället uppmuntrar människors vilja att stödja ideella organisationers arbete bland behövande såväl inom som utom Sveriges gränser.

Vårt mål är att förenkla och bredda reformen så att den ska kunna omfatta även andra samhällsutvecklande föreningar inom till exempel idrotts- och kultursektorn. Därför ser vi detta bara som ett första steg.

Med detta inlägg känner vi nog att det får räcka för denna gång.

Kent Sjöberg (KD) Hudiksvall

Bertil Eriksson (KD) Ovanåker

Anders Bergsten (KD) Bollnäs

Rosalie Carlén (KD) Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons