Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg är på gång

Region Gävleborg och länsstyrelsen arbetar tillsammans för att ge förutsättningar för växande och utveckling. Företagandet i Gävleborg utvecklas också snabbare än i de flesta andra regioner i Sverige just nu.

Annons

Vi har uträttat en hel del, genomför mycket och ser ljust på framtiden.

Region Gävleborg och länsstyrelsen har ett gemensamt ansvar för att stötta och stimulera företagandet i länet. Skälen för detta är flera. En positiv utveckling för näringslivet ger resurser för satsningar inom välfärdsområdet. Arbetstillfällen skapas vilket gör att våra unga kan ta en meningsfull plats på arbetsmarknaden. En region med framgångsrika företag blir en attraktiv plats att flytta till – att leva och utvecklas i.

Under finanskrisen inleddes ett nära samarbete mellan länsstyrelsen och Region Gävleborg i det så kallade ”Varseluppdraget”. Landshövdingen och regionstyrelsens ordförande ledde gemensamt arbetet. Arbetssätt och resultat blev nationellt uppmärksammat och innehöll, bland mycket annat, en stor utbildningsinsats som bidragit till att såväl människor som företag nu är bättre rustade för framtidens krav.

Vi fortsätter vårt arbete på områden som har betydelse för Gävleborgs utveckling:

• Kompetensforum är ett uppdrag från regeringen till Region Gävleborg där vi samlar företagandet, offentlig sektor, utbildningsanordnarna, arbetsförmedling med flera för att säkra den framtida kompetensförsörjningen.

• ”Räkna med X” en seminarieserie där landshövdingen lyfter fram företagare som kan inspirera andra.

• Bra Före ett projekt där anställdas kompetensutveckling samordnas med företagens förändringsarbete.

• ”500-smedjan” i Söderhamn där kommunen, det lokala näringslivet, länsstyrelse och region samverkar för att skapa 500 jobb.

• Forskarskola i Sandviken i samverkan mellan högskolorna i Dalarna och Gävle och branschen för att trygga försörjningen av disputerad personal till stålindustrin.

Vi får ibland frågor om vad Region Gävleborg och länsstyrelsen gör för att främja företagandet i länet. Vi har försökt att här ge några axplock från det pågående arbetet.

Det här var bara några exempel på det som just nu görs för att skapa förutsättningar för en bra näringslivsutveckling. Vi arbetar också för bättre kommunikationer för såväl gods som arbetspendling; utveckling av turismnäringen och många andra frågor som direkt eller indirekt gynnar tillväxten.

Vår bild av Gävleborg är en region med många styrkor och goda förutsättningar för tillväxt och utveckling. Vi tror att målet nås genom samarbete mellan alla samhällssektorer och vill därför markera att våra dörrar alltid står öppna för dem som vill vara med i arbetet för ett ännu bättre Gävleborg.

Sven-Åke Thoresen regionstyrelsens ordförande, Gävleborg

Barbro Holmberg

landshövding, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons