Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäst tills man lämnar byggnaden

/
  • Man är gäst tills man lämnat byggnaden, skriver Carina Östansjö.

Att vård i livets slutskede sker i hemmet passar kanske inte alla, skriver Carina Östansjö (FP).

Annons

Gästfrihet, som Hospice betyder, är en relation som finns mellan värd och gäst, det vill säga värdskapet inom vårdskapet. Gästen är i de här fallen en person, någons livskamrat, förälder eller barn och som är i behov av avancerad palliativ vård, det vill säga som ska lindra symtom av en obotlig sjukdom. Men det handlar om mer än att ge rätt dos smärtstillande vid rätt tillfälle på dygnet. Det handlar om att leva tills man dör.

Att vård i livets slutskede sker i hemmet passar kanske inte alla. Vi tror att det finns ett behov av en annan vårdform, ett komplement. Ett behov som inte bara handlar om att skapa en anpassad miljö och ordna andra lokaler; det handlar också om attityd, om att få leva tills man dör.

Dagens sjukvård är i mångt och mycket fantastik då det mesta går att ordna. Vi försöker ibland bota nästan ända in i döden, trots att vi vet att vi inte kommer att lyckas med det.  I andra fall kan det vara så att det är bara en kropp, som ska fixas, som ses och i en besparings eller produktionsiver får samtalet och funderingarna stryka på foten.

I ett medborgarförslag till före detta landstinget 2011, och som legat till sig några år, efterlyser förslagsställaren möjligheten till god omvårdnad, det goda samtalet och stöttning av patienter och anhöriga i en hemlik avslappnad atmosfär, utanför sjukhuset, för att kunna gå mot livet slut i trygghet och med värdighet.

Inom Folkpartiet har frågan om ett hospice i Gävleborg drivits under flertalet år, tyvärr utan framgång. I stället har regionen beslutat om skapa speciella och särskilt anpassade platser vid de tre sjukhusen i länet, Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. (Det skulle kunna betyda att du får vara glad om du får plats i en skrubb eller har du tur får du ett rum med utsikt, att det dessvärre är mot kyrkogården är bara otur!)

Här tror vi att regionen gjort en grundläggande tankevurpa angående värdskapet i livets slutskede. För är man gäst vid ett hospice, till skillnad från ett sjukhus, åker man därifrån genom samma entré som man kom in. Man är gäst tills man lämnat byggnaden.

Carina Östansjö (FP)

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons