Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärningsmannen är skyldig – inte offret

/

Det har skett en misshandel. Han fick mycket ont men blodet hade han torkat bort innan han gick till polisen och anmälde.

Annons

Vilka är dina synliga skador? Kände du gärningsmannen? Har ni slagits tidigare? Har du slagits förut med andra? Frågorna var många, han som bara ville anmäla att en person slagit honom.

Gick han alltså ute på kvällen utan tröja och hade druckit ett par öl? Då kan man ju tycka att det var lite självförvållat. Det kan alltså hända att han omedvetet skickade ut signaler om att han ville bli slagen och sade han verkligen Nej tydligt så att den andre verkligen förstod att han inte ville bli misshandlad?

Det kan ju också hända att de slogs men han ångrade sig efteråt, menade att han inte ville bli nedslagen och sedan anmälde, sådant händer också, oftare än man tror! Eller så hände det aldrig, han vill bara hämnas på gärningsmannen!

Hör han inte hur dumt det låter!? Låter inte den där historien lite dum?

Man kan ju inte hålla på och ifrågasätta någon som blivit misshandlad på det sättet. Ändå är det precis det som händer när någon blivit våldtagen.

Spelar verkligen klädsel, berusning, relation till gärningsman eller sexuella böjelser in?

Det är alltså inte personen som blivit våldtagen som borde eller ifrågasättas, det är samhället och normerna! Personen som våldtagits har troligtvis redan ifrågasatt sig själv en massa så det behövs inte mer av den varan.

Glöm inte att gärningsmannen är den skyldige i varje brott.

Cecilia Östlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons