Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna högre Ljusdalsskatt – bara det satsas

Jag vore villig att rösta på ett parti som väljer att satsa på kommunen med hjälp av höjda skatter, om jag vet att pengarna går till barnen och de äldre, och jag tror det finns fler som tycker som jag! skriver ”Bekymrad Ljusdalsbo”.

Annons

Då var det dags igen. Nya sparkrav i kommunen (LjP 3/6) och därmed i verksamheter som redan har slimmats ner till existensminimum. Både utbildnings- och omsorgsförvaltningen går back år efter år, och som lekman kan man bara konstatera att något måste vara felbudgeterat. Om man år efter år ser att dessa inte klarar att hålla budget så måste man reagera och antingen omfördela resurserna, skära ner på utgifterna eller öka inkomsterna.

De två första alternativen är omöjliga. Man kan inte ta pengar från till exempel vägarbeten, nödvändiga ombyggnationer eller snöröjning - samhället måste ju trots allt fungera. Inte heller kan man skära ner mer; åtstramningar inom förvaltningarna har pågått i flera år och personalen på många arbetsplatser i kommunen går på knäna. Och att sparka kommunanställda leder knappast till bättre ekonomi. Dessa före detta anställda betalar ju inte längre skatt.

Dessutom: Lagar måste följas! Och det kostar pengar!

Jag är inte så insatt i omsorgsfrågor och dess lagar annat än att jag vet att personer med funktionsnedsättningar behöver, och har rätt till, hjälp t.ex. i form av särskilda boenden och hemtjänst. Min mamma, t.ex., sitter i rullstol och får besök minst 7 ggr/dag av hemtjänsten, oftast av två medarbetare/besök. Hade det inte varit för dem, så hade mamma fått ligga kvar i sängen hela dagen. Ett ovärdigt liv för en person som har betalat skatt hela sitt liv.

Inom skolan, däremot, är jag mer bevandrad. Här finns det en hel drös med lagar att följa (Skollagen, Gymnasieförordningen, Läroplaner etc.). Och att hjälpa elever i behov av särskilt stöd kostar pengar. Att skapa trygghet i och utanför klassrummen kostar pengar. Att bistå med lunch varje skoldag kostar pengar. Att utse förstelärare kostar pengar.

Vad gör man då som kommun med begränsade inkomster? I valåret 2018 är det väl ingen politiker som vågar gå ut med “vallöften” om höjd kommunalskatt. Det anses nog av samtliga partier som politiskt självmord. Men tycker väljarna detsamma? Jag vore villig att rösta på ett parti som väljer att satsa på kommunen med hjälp av höjda skatter, om jag vet att pengarna går till barnen och de äldre, och jag tror det finns fler som tycker som jag!

Ljusdal är i ett “vinna eller försvinna”-läge och jag är rädd för att kommunen kommer att spara bort sig. I stället för att skära ner, borde man satsa! Vi har inget att förlora, bara vinna, på att göra Ljusdal till en kommun som har ett gott rykte, som folk söker sig till och trivs i!

Bekymrad Ljusdalsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons