Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garanterad service på landsbygden

Många människor runt om i landet upplever att service och grundläggande funktioner blivit ett allt mer ihåligt lapptäcke.

Annons

Det är inte långsiktigt hållbart. Det är inte heller rättvist. Att människor, oavsett var de bor ska vara garanterade en viss nivå av samhällsfunktioner är för Centerpartiet en rättvisefråga. Stat, kommuner och landsting ska inte särbehandla vare sig utifrån etnicitet inkomst, eller för den delen geografi och bostadsort.

Centerpartiets politik för landsbygden handlar om att tillvarata landsbygdens unika potential, därför har vi nu sammanfattat de 25 viktigaste hållbara utvecklingspunkter i Agenda för landsbygden 2012. Centerpartiets krav på en servicegaranti i hela landet är en av dessa punkter. Den ska lägga ett golv för den service man som skattebetalare ska kunna förvänta sig av det offentliga. Tillgången till en fungerande grundläggande service – exempelvis post och försäkringskassa – är en förutsättning för att kunna bo och verka på landsbygden.

Statlig service ska finnas i hela landet och vara ordnad efter befolkningens och företagens behov. Det behövs därför en tydlig signal genom de statliga myndigheternas instruktioner att samverkan ska ske. Mer samverkan krävs mellan till exempel arbetsförmedlingen, försäkringskassan och skatteverket. Genom att tillsammans erbjuda så kallade servicekontor kan tillgängligheten till grundläggande samhällstjänster öka på platser där myndigheterna inte skulle kunna finnas var för sig.

Kalle Khalidy (C), Stugsund, Jan-Eric Berger (C), Trönö, Anita Wester (C), Norrala, Mikael Engblom (C), Holmsveden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons