Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammaldags att gräva ner ledningar för dyra pengar

/

Det går ju väldigt snabbt, enkelt och billigt att på egen hand skaffa sig en bredbandsanslutning, konstaterar Pekka Jonzon.

Annons

På någon dag får man hem en 4G-router, som inte är större än ett vanligt A5-kuvert. Man kopplar in upp till fem datorer till den och surfandet kommer igång på tio minuter.

Man kan även ansluta sitt gamla hemtelenummer till enheten och är inte längre beroende av några kopparledningar. Routern kostar en tiondel av en fiberanslutning och användandet kostar i dag mindre än motsvarande paket i fiberanslutningen. 

Och denna lilla enhet kan man ta med sig vart man vill här i landet. Det hela bygger förstås på modern teknik via "mobilnätet" vilket förutsätter att det finns täckning där man använder tekniken. Men den utvecklas snabbt och för mig verkar det gammaldags att gräva ned ledningar för dyra pengar, i stället för att satsa på "molnen" som troligen kommer att överta mycket i bredbandsväg. En högst "vanlig" datoranvändare lär aldrig ha behov av att kosta på sig de gigantiska datamängder fibern kan ge – och där mobilnätets förmåga snart är ikapp och förbi fibertekniken.  

Pekka Jonzon

Östhammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons