Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsdag för alla barn

Skolan är och ska förbli avgiftsfri i hela Sverige, så enkelt är det tänkt och så är det lagstadgat. Det är även både tänkt och lagenligt att alla elever ska ha möjlighet att delta i skolans aktiviteter, men riktigt så har det inte varit förut. Åtminstone inte i Hudiksvalls kommun.

Annons

Här har det funnits en öppen och fullt ut accepterad segregering av elever vars föräldrar inte har haft ekonomiska förutsättningar att skaffa fram exempelvis skidor, pjäxor, hjälmar och stavar till sitt/sina barn då den kommunala skolan anordnade obligatorisk friluftsdag. Då fanns det alltid ett kostnadsfritt alternativ, de fattiga barnen hade möjlighet att låna pulkor och vistas i pulkabackan medan flertalet elever susade i skidbackarna. Eleverna i pulkabacken blev med andra ord utsatta, utpekade och diskriminerade. Det fanns även andra exempel då till exempel alla elever skulle åka skridskor, då var de elever utan skridskor hänvisade till det kostnadsfria alternativet att gå en promenad runt den frusna sjön.

Denna ordning har varit i det närmaste en tradition i det gamla Hudiksvall, en tydlig segregering har varit mera regel än undantag.

Skolinspektionens tolkning av den nya skollagens text är att inga elever ska behöva vara utsatta, utan alla ska beredas möjlighet att vara med i samtliga aktiviteter. De elever, vars föräldrar inte har råd ska ha hjälp av skolan som ska erbjuda låneskridskor och full skidutrustning vid exemplen ovan.

Miljöpartiet i Hudiksvalls kommun arbetar aktivt för att minska barnfattigdom. Föräldrars ekonomiska svårigheter drabbar barnen, den lokala regelparagrafen i lärande- och kulturnämnden om avgiftsfri skola i Hudiksvalls kommun och tolkningen av den var nödvändig att rösta bort då vissa barn drabbades dubbelt.

Den nya skollagen, avgiftsfri skola utan diskriminering, ska gälla även i vår kommun. I fortsättningen ska med andra ord alla elever kunna delta i alla aktiviteter.

Lone Klitten, gruppledare för Miljöpartiet i Hudiksvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons