Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri att utveckla sin begåvning

Tänk om Siri Derkert hade fötts som prinsessa och tronarvinge i landet Sverige.

Annons

Hade hon då kunnat utvecklas till den banbrytande expressionist i konsten som hon blev? Hade vi då kunnat ta del av hennes konst på Östermalmtorgs tunnelbanestation?

Hade eftervärlden fått uppleva Karin Boijes underbara lyrik. Ingen Hillary Clinton hade kandiderat till USA:s första kvinnliga president. Golda Meirs fantastiska livsgärning hade aldrig hänt. Världen skulle även ha gått miste om Rosa Parks modiga handlande som sparkade i gång kampen för lika värde för svarta och vita i USA. Inte heller skulle vi hört talas om Marie Curie. Om dessa kvinnor varit prinsessa och tronföljare i Sverige skulle världen aldrig fått ta del av deras livsverk. Med detta vill jag säga att kanske har det fötts en ny Sigrid, Karin, Hillary, Rosa, Golda eller Marie i prinsessan Estelle.

Kanske har lilla Estelle Bernadotte en begåvning i klass med dessa kvinnors men hon kommer aldrig att få en chans att utveckla sin begåvning och världen kommer att bli fattigare. Oavsett vilken eventuell begåvning lilla Estelle Bernadotte begåvats med kommer hon med nuvarande statsskick och tronföljdstraditioner aldrig att få en chans att använda den till annat än att förse Svensk Damtidning med flera skvallertidningar med material och att säkra tronföljden.

Varje liten flicka som föds kan bära med sig en begåvning som kommer att beundras av hela världen.

Varje liten flicka som föds i Sverige har möjligheten att få utveckla sin begåvning till vad hon vill och kan.

Vi har kommit dithän även om Sverige inte längre har världens bästa skola. Varje liten flicka utom lilla tronföljarinnan Estelle.

Man ju leka med tanken.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons