Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsveckan – sex grader

I dag börjar Framtidsveckan, som pågår 14–22/4 i hela Gävleborg.

Annons

Syftet är att peka ut vägen mot en mer hållbar framtid. Det jag ska göra är att ge en bild av en varmare värld. Texterna bygger på boken Sex grader av Mark Lynas. Lynas har samlat all forskning på området i sex kapitel, ett för varje grads ökning av den globala medeltemperaturen. Samma sak ska ni få här, i kortform. Boken är inte fiction, utan bygger på vetenskaplig forskning och utgår från läget i dag. Det kan tyckas märkligt att börja Framtidsveckan med så dystra budskap, men min tanke är att genom att visa vart vi är på väg öka förståelsen av hur viktigt det är att vi förändrar vårt sätt att leva så fort som möjligt.

En paradox med den globala uppvärmningen är att den kan ge kraftigt sänkta temperaturer hos oss. En uppvärmning av havet kan stänga av världshavens cirkulation, där Golfströmmen som förser oss med varmare vatten är en del. En sådan utveckling skulle vara förödande för vår del av världen, med medeltemperaturer 6–7 grader lägre än i dag.

2005 upplevde regnskogarna i Amazonas en ovanlig torka, med massiva skogsbränder som följd. Skogsbränder spyr ut koldioxid och förvärrar den globala uppvärmningen. Forskningen menar att Amazonas ekosystem kommer att bryta samman – med förödande följder för hela världen. Inte redan vid en grads ökning men tre grader, vilket vi i nuvarande takt når omkring 2050.

Medan Amazonas är på tröskeln kan Arktis redan vara förbi den. Området värms upp dubbelt så snabbt som genomsnittet på jorden, i Alaska och Sibirien 2–3 grader de senaste 50 åren, förödande för till exempel isbjörnar, liksom för inuiter som är beroende av dem. Det stora problemet med Arktis är den självförstärkande effekt ett varmare klimat har i området. Ett istäcke reflekterar mer än 80 procent av solvärmen, medan ett öppet hav absorberar upp till 95 procent. På ett enda år (2004–2005) försvann en isyta av knappt två gånger Sveriges yta som man trott varit permanent, ett tecken på hur snabb förändringen är. Om du har undrat hur det känns när jorden passerar en tröskel, lägg detta ögonblick på minnet. Forskare menar att vad som väntar är ett isfritt Arktis, med havstemperaturer likt Medelhavet. Vad detta betyder för resten av planeten är oklart, och klimatforskare kämpar för att konstruera modeller som kan hjälpa dem förstå det, men vad vi sett hittills är sannolikt bara början.

Med all sannolikhet finns inget som kan rädda öriket Tuvalu. Havsytan kommer att fortsätta stiga och svälja inte bara Tuvalu utan också andra öriken som Maldiverna. Totalt uppåt en halv miljon människor drabbas. Medan vi lever vidare kommer några bortglömda länder på andra sidan jorden att gå under, bit för bit.

Thomas Kanth

Bollnäs, för Framtidsveckan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons