Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsval för Hudiksvalls kommun

Vi kommer snart att göra ett mycket viktigt framtidsval för Hudiksvall och för hela Hudiksvalls kommun. Det gäller frågan om vad som ska finnas i korsningen E 4/R 84.

Annons

Den nu gällande detaljplanen för området var omsorgsfullt planerad utifrån de behov som förutsågs med bland annat ökad trafikmängd mot fjällen. Platsen skulle bli en hälsingeport med turistinformation, rastplats, strövområde, värdshus och snabbmat. Där fanns också ett utvecklingsområde för exponering av Hudiksvalls industri. Den södra sidan var avsatt för försäljning och service för lastbilar. Detaljhandel ej tillåten.

Via lokaltidningen har bekantgjorts att Biltema är intresserade av att etablera sig i samma område, vilket skulle kunna innebära att hela norra delen blir ett externt handelsområde. Av det skälet tar kommunen fram ett nytt förslag till detaljplan som nu är ute på utställning i biblioteken Hudiksvall, Iggesund, Sörforsa och Delsbo.

Då är det viktigt att veta, att säger vi ja till detaljhandel vid E 4/R 84, är det i fortsättningen marknaden som bestämmer vilken handel som etableras. Kommunen har till exempel inte längre någon möjlighet att säga nej till matvaruhandel där. Det kommer att starkt påverka handeln både i centrala Hudiksvall och i kommunens övriga tätorter.

Många känner till externetableringens effekter på Söderhamn med nedlagda butiker och allt färre människor i rörelse i stadskärnan. Borlänge är en annan stad som påverkats på samma negativa vis. Sundsvall och Östersund likaså och många, många fler.

Vi står alltså inför ett framtidsval: behöver vi verkligen ett stormarknadsutbud med ännu fler produkter? Eller vill vi hellre ha kvar en levande landsbygd med livsmedelsbutiker också på de mindre orterna som Näsviken, Sörforsa, Iggesund, Enånger och Delsbo med flera. Och vill vi bevara och utveckla den levande och attraktiva stadsmiljö som Hudiksvall idag erbjuder?

Som underlag för beslut finns bland annat en läsvärd och lättläst rapport från Handelns Utredningsinstitut. Den redovisar konsekvenserna av etablering av detaljhandel vid E 4/R 84, både positiva och negativa, för just vår kommun. Det är en offentlig handling som finns på kommunens hemsida. Dessutom kommer kommunen att inbjuda till medborgarsamtal om Medskog – det blir möten både i Iggesund, Hudiksvall, Forsa och Delsbo. Kom och delta i samtalet, ställ frågor och hjälp politikerna att fatta rätt beslut! Ju fler synpunkter som kommer in, desto bättre blir beslutsunderlaget.

Viveka Höglund, Omställning Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons