Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidssatsa i Hudiksvall

Om Hudiksvall vill vara en modern och framtidsinriktad stad ska man ligga i framkant av de nya samhällstrenderna, inte vara bland de sista som hakar på de gamla.

Annons

Nu är det stadsförnyelse som gäller, att omvandla centralt belägna slumrande områden till dynamiska attraktiva stadsdelar med grön profil. Precis sådana som Kattvikskajen. Centralt läge, sjönära och inom gång- och cykelavstånd från stadens centrum och järnvägsstationen.

Externa köpcentra är inte lika intressanta längre, och det är särskilt de mindre som börjar få problem. De stora, som Valbo och Birsta, kommer genom sin storlek förmodligen att klara sig bra en tid till. Här har fastighetsägarna dessutom resurser för satsningar som ökar attraktionskraften, som inglasade torg med palmer och fontäner, exotiska restauranger med mera. Små köpcentra tappar samtidigt i köpkraft till de stora, och till internethandeln, vilket gör att fastighetsägarna tvingas hålla nere hyrorna för att butikerna ska ha råd att stanna kvar. Och då finns det ännu mindre resurser för att göra området attraktivt. I förlängningen riskerar man att få ett trist och förslummat handelsområde med ytterligare försämrad attraktivitet och köpkraft som följd. En ond spiral. Och de som kommer att få störst problem är de som ännu inte är etablerade. Som Medskog.

Det här skulle man kanske kunna rycka på axlarna åt, det är investerarnas problem snarare än kommuninvånarnas, och några trista köplador vid motorvägsavfarten kan man väl leva med. Men det finns en annan konsekvens som är mycket värre. Även ett halvdant köpcentrum kommer att underminera lönsamheten för befintliga butiker i centrum, vilket gör att inte heller fastighetsägarna eller butiksägarna där orkar satsa på att behålla och utveckla ett levande centrum. Så vem ska hjälpa dem? Kommunen? Med skattemedel?

Men även om kriget om kunderna mellan köpcentrum och stadscentrum förmodligen inte har någon vinnare, så är de stora förlorarna butikerna i bygderna runtomkring. Många ligger nära lönsamhetsgränsen redan i dag, och kommer att få lägga ner. Forsabygden med Sörforsa och Näsviken ligger sämst till, men även Dellenbygden och Ljusdalsbygden kommer att drabbas av butiksnedläggelser.

Ändra därför inte detaljplanen för Medskog. Hjälp gärna Roph Invest med den satsning de redan gett sig in på, den har de all heder av, men se i stället till att utveckla stadens centrala delar med all den attraktionskraft och de möjligheter som redan finns där. En av Hudiksvalls "Unique Selling Points" är just att man inte belastas av ett köpcentrum utanför stan. Se framåt!

Optimisten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons