Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden berör inte alla i skolan?

Vid utbildningsnämndens framtidsdagar var politiker, chefer, rektorer och andra med inflytande över Ljusdals kommuns förskolor och skolor med på skolbänken.

Annons

Vilka ”andra med inflytande” är framgår inte av artikeln i LjP den 5 maj 2012, men det är inte lärarna.

Dock kan man ju ställa sig undrande till flera saker.

Malin Ängerå beklagade att endast politiker från tre partier var närvarande samtidigt som resultatet av dagen ska märkas i nämndens mål. Det låter inte som att nämndens framtida mål kommer att vara särskilt välförankrade, då fyra partier inte varit representerade. Kan då framtidsdagarna över huvud taget ligga till grund för nämndens mål?

Enligt läroplanen ska alla som arbetar i skolan visa respekt för den enskilda individen och i det vardagliga arbetet utgå från ett demokratiskt förhållningssätt. Ser nämnden sig inte som en del av skolan? För det kan väl knappast ses som demokratiskt att arbeta över huvudet på eleverna och lärarna?

Varför var då inte representanter för elever och lärare inbjudna till dessa dagar? Eleverna och lärarna är de enskilt största grupperna i skolan, varför det kan te sig naturligt att även deras representanter får närvara vid dagar som handlar om deras vardag. För det är elevernas och lärarnas vardag man pratar om när man pratar om när på dygnet undervisningen ska ske, det är eleverna och lärarnas vardag man pratar om när man talar om att ändra läsårsindelningen. Vi välkomnar en dialog.

Men som Lotta Nilsson säger: ”I framtiden får eleven större inflytande och ansvar”.

För elevernas skull kan man ju hoppas att det är sant och att de i framtiden bjuds med på evenemang som har med dem att göra. Lärare gör sig tydligen inte sådana förhoppningar.

Lärarnas Riksförbund har under ett antal år inte varit med i samverkan. Man kan spekulera i varför Ljusdals kommun är angelägna om att Lärarnas Riksförbund ska skriva under avtalet då våra medlemsgrupper uppenbarligen inte har något inflytande över skolan.

Christian Jensen, kommunombud i Ljusdals kommun, Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons