Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräck härskarteknik

Slutreplik angående Karin Jansson (MP) (18/11).

Annons

Efter några veckor har då Karin Jansson (MP), den person som jag anspelade på som Ljusdals Katarina Blum – tagit till orda. Hon är den ersättare i kommunstyrelsen som tjänstgör när beslutet om att fullmäktiges presidium – där en S-kvinna ingår – föreslås bli fullmäktiges beslut angående ledning av arbetsgrupp för visionsarbete. Hon är också den ledamot av fullmäktige som: angående hennes egen kandidatur i arbetsgruppen några veckor senare tydligt deklarerar att: ”Jag sätter mig inte där som enda kvinna…”

Jag har hävdat att detta är ett utslag av en härskarteknik – att osynliggöra en person – men också att det är fräckt ur jämställdhetssynpunkt mot ett parti, Socialdemokraterna, som har fört fram och fått med en kvinna och en man i arbetsgruppen.

I sin artikel hänvisar Karin Jansson dels till en artikel skriven av två partikamrater samt en folkpartist dels till LjP:s referat där just ovanstående uttalande av Jansson återges.

Artikeln från partikamraterna och folkpartisten lämnar jag därhän. Den är inget försvar för Jansson utan ett stormangrepp på S och partiets nomineringar för något år sedan. LjP:s referat har jag till skillnad från Jansson, inte något skäl att vidare recensera.

Jansson skriver att jag skulle kräva att hon personligen ska ta tillbaka sitt yttrande i kommunfullmäktige. Det har jag naturligtvis inte gjort och gör inte nu heller. Vilka yttranden och tekniker Karin Jansson (MP) använder sig av i sitt politiska liv är det väl bara en person som avgör – och det är Karin Jansson. Lika självklart är det att hennes och MP:s agerande ska sättas under den politiska och offentliga lupp som alla förtroendevalda och politiska partier arbetar och verkar under.

Jag bara noterar

• att Karin Jansson (MP) använt sig av en härskarteknik i fullmäktige som hon inte med ett ord backar ifrån

• att MP och Karin Jansson hade chansen att fördubbla den kvinnliga representationen i arbetsgruppen angående vision men valde att förstärka den manliga dominansen

Vad jag anser om ett dylikt agerande framgår tydligt av min förra insändare i ärendet.

Från Socialdemokraternas sida är vi glada att vi representeras av en kvinna och av en man i arbetsgruppen.

Vi respekterar de andra partiernas nomineringar vilket också innebär att vi självklart respekterar den man MP valt att nominera till arbetsgruppen.

Med detta är debatten för min del avslutad i denna fråga.

Örjan Fridner (S), AK-ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons