Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP far med osanning

I hälsingetidningarna (14/6) skriver folkpartisterna Hans Backman och Karin Pettersson att Vänsterpartiet inte kompenserar kommunerna för vårt förslag om att slopa den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga som regeringen infört.

Annons

Det är inte sant. Jag förväntar mig att även folkpartister håller sig till sanningen och/eller kollar fakta innan de skriver. Vänsterpartiet kompenserar kommunerna. Men inte nog med det vi värdesäkrar också statsbidragen till kommunsektorn. V, som enda parti, höjer statsbidragen med pris- och löneutvecklingen så de inte urholkas och öronmärker pengar till fler anställda i äldreomsorgen.

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga som regeringen har infört är en oerhört dyr och ineffektiv reform. Så gott som samtliga tunga ekonomiska aktörer har dömt ut den. Ingen vet om den skapat några nya jobb trots att den kostar cirka 16 miljarder kronor per år.

Vänsterpartiet väljer i stället att rikta sitt stöd till de unga som är arbetslösa genom riktade anställningsstöd för unga arbetslösa, stora utbildningssatsningar inom yrkesutbildningar, folkhögskolor, komvux och högskola. Vi föreslår att alla som inte har fullföljt gymnasiet ska ha rätt till en gymnasieutbildning innan de fyllt 25 år och få ekonomiskt stöd under den tid de läser in gymnasiet. Vi vet att det är unga utan gymnasieutbildning som har svårast att få jobb.

Dessutom investerar vi i nya jobb inom äldreomsorgen och fritidshemmen. Vi ökar investeringarna i bostadsbyggande, järnvägen och i klimat- och energi omställning. Det skapar tiotusentals nya arbetstillfällen. Det är genom kloka investeringar vi kan skapa nya jobb för dagens unga. Inte genom att slänga ut 16 miljarder.

Ulla Andersson (V), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons