Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen i en värdegrundskris – var står du?

Engelska landslagets fotbollskapten är nu anklagad för att i en klubbmatch ha ropat rasistiska slagord mot en motspelare. John Terry förnekar det inträffade.

Annons

Domstolsförhandlingar har skjutits fram till juli, det vill säga efter EM i Ukraina-Polen.

Englands förbundskapten, Fabio Capello, vill inte ersätta John Terry som lagkapten med hänvisning till den kommande domstolsprocessen.

Det engelska fotbollsförbundet (FA) har då agerat och tagit bort Terry som kapten. Engelske idrottsministern stöttade FA.

Fabio Capello avgick då med omedelbar verkan.

Till den här bilden hör att det varit allt starkare rasistiska inslag i samband med fotbollsmatcher i England och frågan är om det inte också ökat i Sverige och till och med hörts på hockeymatcher.

Ett exempel är Luis Suarez, Liverpool, som just återkommit efter åtta veckors avstängning för att ha ropat rasistiska tillmälen under match.

Vilken större ram ser jag i detta? Jo, jag ser ett samband med urholkningen av den gemensamma värdegrunden där tolerans, lika värde, humanism och förståelse utgör värdegrunden för ett demokratiskt samhällsbygge. I stället växer främlingsfientliga krafter och antidemokratiska krafter fram allt starkare.

I förra veckan debatterades våldet i vår tredje storstad Malmö. En stad som i vissa delar verkar innehålla ras-, klass- och gangstermotsättningar.

Just i dagarna framträdde den från Utöya kände massmördaren Anders Breivik och krävde att domstolen skulle släppa honom fri och att han borde tilldelas krigskorset av den norske kungen.

Vän av ordning kan ju ställa sig frågan: Var är sambanden mellan vad som sker i Malmö och vad som skedde på Utöya med vad som sker inom engelsk fotboll? Sambandet är enkelt: Tillåts rasismen smyga sig in i vardagssamhället, som exempelvis fotboll, utan att vi slår larm och reagerar då kan det bli försent. I Sverige har vi till och med fått ett parti som inte är rumsrent vad gäller rasism och demokrati som sitter i Riksdagen. Det säger något om hur långt tiden glidet.

I det här fallet vill jag först berömma det engelska fotbollsförbundet. Förbundet har stått upp så att inga som helst misstankar kan råda angående dess värdegrund.

Den engelske konservative idrottsministern Hugh Robertson är värd respekt och uppskattning. I detta fall också hans partivän, premiärministern David Cameron: ”Du kan inte vara lagkapten med sådana frågetecken hängande över dig”.

Demokratin, humanismen, kampen för det öppna samhället, måste erövras på nytt och på nytt, var det inte så Olof Palme uttryckte det? Det gäller både omklädningsrum, klassrum, arbetsplatser, vid köksbord och på gator och torg samt numer sociala medier. Var står du i den kampen?

Örjan Fridner

rektor Mora folkhögskola

ledamot av Svenska badmintonförbundets styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons