Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvinnande liten och utan effekt

Healer Pär påstår glatt att den pågående medicinska forskningen nu kan verifiera teorierna bakom homeopatin. Förespråkare av alternativmedicin har alltid föraktat forskarvärlden och kallat den trångsynt.

Annons

Men om det nu, som Pär påstår, finns pågående forskning som verifierar teorierna bakom homeopatin, då är nya forskarrön helt plötsligt något som homeopatin välkomnar.

Inom homeopatin använder man sig ofta och gärna av svåra och tvetydiga termer, som till exempel eteriska energisystem eller Infinitesimal. Det sistnämnda uttrycket är lånat från matematiken. En korrekt översättning vore försvinnande liten.

Grundtanken bakom homeopatin är att lika botar lika. Alltså att till exempel koffein botar sömnlöshet, och lök botar rinnande ögon. Men för att det verksamma ämnet skall ha någon effekt så måste ämnet spädas ut med vatten.

Detta kallas för potensiering. Man tar alltså en del av det verksamma ämnet och späder det med 99 delar vatten. Sedan tar man en del av den nya blandningen och späder med 99 delar vatten och så vidare. Varje gång man späder vätskan blir den starkare.

Den vanligaste styrkan är 30C, vätskan har alltså blandats ut 30 gånger. Den vakne läsaren kanske undrar hur mycket av det verksamma ämnet som finns kvar i den färdiga medicinen om den har en styrka på 30C.

Förhållandet mellan det verksamma ämnet och vattnet är i den färdiga medicinen 1:1060 Du måste ge 2 miljarder medicindoser i sekunden till 6 miljarder människor i 4 miljarder år för att EN av dem ska få i sig en enda molekyl av det ursprungliga ämnet.

Anledningen till att homeopatiska mediciner ändå fungerar, och varför du skall betala 600 kronor för 10 tabletter, är enligt homeopatin att vattnet har ett minne. Vattnet kommer alltså ihåg det ursprungliga verksamma ämnet.

Hur är det då med alla andra ämnen som vattnet varit i kontakt med? Det har flutit genom åar och hav, dunstat upp i himlen och regnat ner, genom rostiga rör och kranar, vi har sköljt lökskärbrädan och bryggt kaffe på det. Och vi har bajsat i det.

Ett glas kranvatten borde vara världens starkaste medicin mot allt. Åtminstone borde det fullständigt köra över, och utplåna, den gnutta homeopatmedicin vi tagit.

En kampanj mot homeopatin nyligen hade en bild på en toalett och löd "If water has a memory, then homeopaty is full of shit". Om du ska tro på homeopatin så måste du tro på dess grundteorier här ovanför.

Om du annars är en ganska förnuftig och rationell människa kan det bli ett rätt stort och jobbigt leap-of-faith. Är du beredd att ta det?

C-A Embretsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons