Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försening slår hårt mot kommunerna

I HT kunde vi den 29 februari läsa att regeringens senfärdighet med att införa det nya skatteutjämningssystemet kan leda till förluster för Hudiksvalls kommun om 18 miljoner kronor och för Nordanstigs del om 17 miljoner kronor. För våra kommuner är det stora summor.

Annons

En enig parlamentarisk kommitté där alla partier satt med har arbetat fram förslaget till nytt skatteutjämningssystem. Trots att alla är överens har regeringen inte kommit med någon proposition. Mycket talar för att det är Moderaterna i Stockholmsregionen som bromsar. Kommuner med en stor ung befolkning, låga födelsetal och många barnflickor är nämligen förlorare på det nya systemets rättvisare beräkning av barnomsorgskostnader. Stockholmsmoderaterna har av princip alltid varit mot den kommunala skatteutjämningen och gjort sig lustiga över hur många simhallar som byggts i kommunerna i Norrland till följd av skatteutjämningssystemet. För oss som lever här i norra Hälsingland är det lätt att se att den kommunala utjämningen är absolut nödvändig för att skola, barn- och äldreomsorg ska fungera.

Den moderatledda alliansregeringen bär ett tungt ansvar om de stoppar förändringar som gör det möjligt för våra kommuner att få ekonomin att gå ihop!

Per Svedberg (S)

riksdagsledamot

Monica Olsson (S)

kommunalråd Nordanstig

Mikael Löthstam (S)

oppositionsråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons