Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formen viktigare än beslutets innehåll?

I sin alldeles nyutkomna bok Det enda könet skriver Katrine Kielos följande:
”Arbetsmarknaden är fortfarande i hög grad definierad utifrån idén att människor är kroppslösa, könlösa och nyttomaximerande individer utan familj eller sammanhang”.

Annons

Vad är julen för högtid? Vi fyller ju knappt våra kyrkor längre på julottan. Jo, det är gemenskapens högtid. Då samlas barn, ungdomar, föräldrar och mor- och farföräldrar i en annars under året sällan begiven gemenskap.

Vad är nyår för en högtid? Jo, då kanske vi reflekterar över året som gått men i än högre grad i goda vänners lag firar vi det nya årets ankomst i förväntningarnas dallrande minuter.

Ett beslut i Ljusdals kommuns omsorgsförvaltning om ett generellt semesterstopp för omsorgspersonalen mellan 21 december och 2 januari, skulle omintetgöra att personalen –cirka 700 personer – inte skulle få möjligheter att få uppleva vare sig den ena eller den andra högtiden. Tänk vad rätt Katrine Kielos skulle få!

För oss socialdemokrater på representantskapet, vårt högsta beslutande organ på kommunal nivå och det organ som tillsammans med fullmäktigegruppen i stort formar vår konkreta politik, var beslutet den 1 oktober mycket enkelt. Vi byggde vårt ställningstagande utifrån ideologisk grund på partiprogrammets ord: ”I den kapitalistiska världsbilden ses arbetskraften som en förbruksvara”.

Här anfördes också argumentet att det kan bli svårt med rekryteringen framöver till denna viktiga yrkesgrupp och vi måste göra allt vi kan för att göra det viktiga omsorgsarbetet så attraktivt som möjligt. Representantskapet fann hela resonemanget om semesterstopp omöjligt att stöda men viktigt att politiskt reagera och säga ifrån om.

Representantskapet beslutade därför:

• Att uppmana S-förtroendevalda i omsorgsnämnden med dess ordförande Markus Evensson att söka få en omprövning av beslutet om så ett extra nämndsammanträde måste äga rum.

• Att uppdra åt kommunstyrelsens ordförande att ta initiativ så att det kommunala personalprogrammet ses över så att en och samma personalpolicy ska gälla för alla anställda i Ljusdals kommun.

Vad har då ledande personer i andra partier att säga? Molin (M) anser att arbetarekommunen tagit ett ”horribelt beslut” och Brink (C) anser att ordföranden i omsorgsnämnden nu bör ta över all schemaläggning. Ingen av herrarna bryr sig med ett ord om att ”semesterstoppet” allvarligt drabbar en hel yrkeskår i Ljusdals kommun. För dem har beslutens innehåll mindre betydelse men formen är allt. Det är tydliga besked till kommunens anställda och till invånarna i Ljusdals kommun.

Örjan Fridner (S) ordförande i arbetarekommunen

Annelie Wallberg (S) vice ordförande I arbetarekommunen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons