Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förljuget om vindkraften

Sivert Göthlin före detta tjänsteman på Vattenfall uttalar sig nedlåtande om Sveriges vindkraftssatsningar (11/5). Vattenfall förknippar man förutom med vattenkraften med miljövidrig kärnkraft och även kolkraft i Tyskland. Det är kanske naivt att förvänta sig några rättvisa uttalanden om vindkraften härifrån.

Annons

Visst är det bra och glädjande att elförbrukningen minskar i Sverige. I förhållande till jämförbara länder i Europa finns dock fortfarande mycket att göra vad gäller energihushållning.

Göthlin menar att eftersom vi har ett elöverskott i dag behövs inte vindkraften. Han har totalt missat poängen med vindkraftsutbyggnaden. Sverige är ålagda av EU att öka andelen förnybar elproduktion, och det kan vi göra genom att avveckla kärnkraften och ersätta den med vindkraft. Sverige är ju ett glest befolkat land med lång kust och har mycket bra förutsättningar för det.

Göthlin påstår att dagens kärnkraft kan användas i 20 år till. Det är oärligt att inte erkänna att våra kärnkraftverk är mycket gamla och att fortsatt drift innebär stora säkerhetsrisker. Man åtgärdar nu de mest akuta problemen. Reaktorerna kan inte vara i drift utan omfattande renovering till mycket höga kostnader. De långa stoppen vi haft på senare år för flera reaktorer har ju skett av säkerhetsskäl. Man har helt enkelt inte fått tillstånd till drift av kärnkraftsinspektionen.

Göthlin anger att kostnaden för ny vindkraft är ca 60 öre per kWh. Han nämner inte att detta är mycket billigare än ny kärnkraftsel som kostar minst 90 öre per kWh. I händelse av ett reaktorhaveri får vi kostnader för hela samhället som över huvud taget inte kan överblickas.

Allt är ju inte heller pengar. Den stora vinsten med att avstå från kärnkraft är att vi slipper den mycket farliga och miljömässigt katastrofala hanteringen med uranbrytning och urananrikning som också ökar spridningen av kärnvapen. Vi slipper också oroa oss för ett nytt Tjernobyl eller Fukushima. Vi slipper också vara djupt oansvariga och omoraliska med att lämna över ytterligare högradioaktivt avfall för slutförvar i 100 000 år till kommande generationer.

Välkomna vindkraften för att avveckla kärnkraften! Ett vindkraftverk har en livstid på cirka 30 år. Då det är dags för nedmontering kanske solkraften för värme och elproduktion blir det som successivt ersätter den då ”omoderna” vindkraften.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons