Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förklara hur nedläggningen ska spara pengar – jag förstår inte

Jag misstänker att det är fler än jag som inte begriper det fina i kråksången om att stänga Hamrelund, skriver Mats Olsson.

Annons

Ända sedan socialnämnden beslutade att Hamrelund skall läggas ned har jag läst det som skrivits i tidningen och försökt förstå hur nedläggningen skall spara pengar för kommunen. Tyvärr har jag inte lyckats med detta och hoppas nu att någon med insyn kan hjälpa mig att förstå. Jag misstänker dessutom att det är fler än jag som inte begriper det hela.

Jag har jättesvårt att förstå hur kostnaden ska minska när Hamrelund läggs ner, skriver Mats Olsson, som har sin mamma på Hamrelund.

Det verkar som de flesta är överens om att kostnaden kan komma att öka inledningsvis efter en nedläggning och sedan sägs det att kostnaderna skall minska efter några år. När jag läser de artiklar som skrivits är det jättesvårt att förstå hur kostnaden skall minska. I artikeln med Erika Engberg säger hon att man tror och hoppas att en ny vårdform med ökad digitalisering, duschrobotar och GPS i skorna (!!?) skall spara pengar.

För mig verkar det som socialnämnden räknar med besparingar utan att kunna tala om hur det skall åstadkommas i verkligheten.

Finns det någon kostnadskalkyl som visar att det är rimligt att tro på detta? Om den digitaliserade vårdformen är bra undrar jag varför den inte börjar användas omgående i Hamrelunds fina lokaler. Det skulle vara jättebra att prova vårdformen (till exempel robotduschar) ordentligt i en välkänd och kontrollerad miljö innan man lägger ned boendet. Eller är det så att denna vårdform redan är utprovad och ger en säker och bevisad besparing?

Det brukar vara bra att prova saker först innan man tar allt för drastiska beslut. För mig verkar det som socialnämnden räknar med besparingar utan att kunna tala om hur det skall åstadkommas i verkligheten. Om det inte finns bättre beslutsunderlag än det som redovisats hittills känns det vansinnigt att lägga ned Hamrelund.

En av orsakerna till dagens dåliga ekonomi i socialnämnden sägs vara tidigare begångna felräkningar. Det är olyckligt att det räknas fel på en vårdform som man rimligen har bra kännedom om. Jag är rädd att det är ännu svårare att beräkna kostnaderna för en ny relativt okänd ”digitalbaserad vårdform”.

Marie Centerwall säger att vi måste gå på det som socialnämnden räknat fram. Låt oss hoppas att de ansvariga räknat rätt denna gång. Jag vädjar till ansvariga att redovisa en trovärdig kostnadskalkyl så det går att förstå nedläggningsbeslutet. Kan ansvariga inte redovisa detta måste beslutet rivas upp!

Mats Olsson

i Västeås med mamma på Hamrelund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons