Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebyggande för barnens bästa

Svar till Tryggve Emstedt (16/6).

Annons

Man måste komma ihåg att Sverige har mycket stränga regler för att kunna tvångsomhänderta ett barn. Det räcker inte med bara lite slarviga och konstiga föräldrar. Efter 25 år i rätten måste Emstedt ha hört en antal hjärtskärande berättelser om misshandlade, utnyttjade och försakade barn i kriminella och missbrukande miljöer.

Om en förälder bara får ha umgänge med sitt barn 1–2 timmar under övervakning så har föräldern sannolikt uppträtt våldsamt, har ett aktivt missbruk eller sexuellt utnyttjat barn. Det kan knappast finnas någon som ifrågasätter dessa beslut.

Socialstyrelsen vill att innan varje placering så ska man utreda om det finns möjlighet att hitta ett släktinghem. Detta kan vara mycket svårt. Kan en farmor ta emot sitt barnbarn om hennes son har utnyttjat det sexuellt? Och kan en mormor tillgodose sitt barnbarns behov av sin farmor vid samma situation?

De kostnader som uppgår till två miljoner är för speciella institutioner och för ungdomar med mycket stora behov utifrån deras eget beteende till exempel aktivt missbruk. Dessa kostnader ska inte blandas ihop med de låga kostnader som är för ett vanligt familjehem. Vad blir besparingen av att använda släktinghem kontra annat familjehem? Ska inte släktinghemmet ersättas för alla möten, umgängen med barnets andra sidas anhöriga och den extra vård som ett barn behöver efter att ha levt under sådana förhållanden att ett tvångsomhändertagande är nödvändigt? Ska inte de också kunna gå ner i arbetstid till barnens förmån?

Nej herr Emstedt, kommunen kan inte tjäna några pengar inom detta område men väl göra en handlingsplan. De bör satsa en rejäl slant på både förebyggande verksamheter för yngre barn, mer resurser på socialkontoren och framför allt på familjehemsvården, så det slipper bli ett tredje familjehem för det tvångsomhändertagna barnet.

Annelie Hed, ordförande Familjevårdens Centralorganisation

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons