Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördjupa diskussionen om lustgas

Kvinnoklinikens ledning i länet har meddelat att man tänker avskaffa lustgas som smärtlindringsmetod på länets förlossningsavdelningar. Ett radikalt beslut som givetvis gett reaktioner både från oroliga kvinnor och från personalen.

Annons

Jag reagerar främst på de miljöskäl som anges. Läsaren kan lätt bli vilseledd av de siffror som anges för lustgasens koldioxidbelastning på miljön.

Visst låter det förfärligt att lustgasen från förlossningen i Gävle genererar 303 ton koldioxid per år! Det blir dock inte mer än 3 kilo koldioxid per person och år av den totala mängden på 6 ton per person och år som vi i Sverige belastar miljön med. Endast 0,5 promille av våra koldioxidutsläpp kommer alltså från förlossningsavdelningarnas lustgasanvändning! Det finns ju också metoder att minska utsläppen med rening som tillämpas på andra sjukhus i landet. Miljöpartiet vill givetvis verka för att minska koldioxidutsläppen, och det gör vi effektivast genom att minska på resandet med bil och flyg och öka resandet med tåg.

Vad gäller lustgasens påverkan på ozonskiktet undrar jag vilken källa man stödjer sig på då man påstår att lustgas är det största hotet? En mängd kemikalier belastar ju ozonskiktet bland annat klorerade kolväten.

Givetvis är det alarmerande om förlossningspersonalen utsätts för hälsorisker av lustgasen. Det kan dock till stor del lösas med bättre tätning och ventilation på förlossningsrummen. Eftersom lustgas i vissa fall misstänks kunna ge fosterskador ska arbetsgivaren givetvis erbjuda gravid personal omplacering under graviditeten.

Kvinnor som förbereder sig för förlossning utan ryggbedövning har väl ofta väldigt god hjälp av lustgasen som smärtlindring. Med avslappning och stark motivation klarar många födande kvinnor att ta sig igenom en stor del av förlossningen utan medicinsk smärtlindring. Lustgasen ger god och omedelbar lindring kortvarigt då behovet är som störst. Om lustgasen tas bort kommer givetvis efterfrågan på ryggbedövningar att öka kraftigt. Är det önskvärt? Finns det kapacitet på narkosläkarsidan för att möta det behovet?

I förlängningen finns det kanske en risk att lustgasens avskaffande ökar förlossningsrädslan hos våra mammor så att antalet kejsarsnitt ökar. Det är förstås en utveckling vi inte vill ha.

Önskvärt vore att det gavs utrymme till en fördjupad diskussion i denna viktiga kvinnofråga som både är sammansatt och komplicerad innan beslut tas.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

distriktsläkare och ledamot i landstingsfullmäktige för Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons