Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel Sävstaås

De läsare som inte studerar innehållet i förra veckans artikel om konsulternas redogörelse beträffande arenabygget så noga, kan få fel uppfattning om vad som egentligen sades.

Annons

Konsulterna sa att ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så borde vi inte satsa på en bandyhall över huvud taget. Det är olönsamt – nyttorna matchar inte kostnaderna, och oavsett hallalternativ måste det bli ett blankt nej. Fortsättningen löd: men vill politikerna bygga så bygg på Sävstaås! En hall på Sävstaås bekostar kommunen med 7,5 milj kronor årligen, SJ-alternativet det dubbla! Förslaget är alltså Sävstaås, löd budskapet. Hur det kan stämma med rubriken fördel SJ-området är svårt att begripa.

Men nu är det bråttom för Arenabolaget att plantera sina visioner, i hopp om att de ska hamna i god jord. Att Arenabolaget helt enkelt vill köpa gamla SJ-området är rätt illavarslande. Då kan detta bolag, som är helt inriktat på att där ska byggas en arena, tvinga igenom att en sådan byggs just där, oavsett vad som härefter kommer fram i denna sak.

Bolaget kommer också att, som det heter, utveckla området i övrigt. Vilka människor och vilka intentioner kommer att styra den processen? Det har vi ingen möjlighet att påverka. Man säger vidare: Vi (Arenabolaget ) är beredda att ta de kostnader som är förknippade med denna affär. Hur? Vilka börsnoterade företag ska hjälpa till med finansieringen? Och gäller det markköp, anläggning, sanering av området, byggandet? Hur blir det med driftskostnaderna, som beräknas bli dubbelt så höga på SJ-området som på Sävstaås?

Lyckas Arenabolaget driva igenom detta så försvinner de fina kulturbyggnader för alltid, som skulle kunna rustas upp och användas till mera vettiga och passande ändamål.

Det allvarligaste, förutom den dubbla kostnaden, är dock bristen på P-platser i anslutning till arenan om den byggs på SJ-området. På Sävstaås finns det däremot P-platser i överflöd redan nu. Och hur tänker man hantera trafikproblemen när bandypubliken ska in i stan och trängas?

Måste man bygga om gator och trafikplatser? Förmodligen. Vem ska bekosta detta i så fall?? Det är knappast begåvat att bygga en ishall mitt i ett tättbebyggt område, i en stadskärna, och det har ju andra orter varit medvetna om, och undvikit.

Sävstaås anläggning är i skriande behov av en upprustning, som de har väntat länge på nu. Det finns många anledningar att satsa på Sävstaås. Det ligger också trafikmässigt bra till för publik som kommer utsocknes ifrån.

Vi har redan sett av konsulternas utlåtande, att vi inte har råd med en bandyhall egentligen, men att Sävstaås ändå är att föredra framför SJ-området. Ska vi betala ett alltför dyrt kalas en gång till?

Till slut blir det väl vi kommuninvånare som får stå för fiolerna som så många gånger förr. När Arenabolaget kommer med begäran om hjälp, då är det väl bara att öppna skattkistan igen. Eller hur?

Siv Laine

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons