Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud är inte lösningen

/

På medeltiden ansågs det som en gudomlig gärning att ge till den som var fattig, men i slutet av medeltiden sjönk den fattiges status – en människas värde låg nu i hennes förmåga att arbeta. Tiggeri, lösdriveri och allmänt "lättingliv" förbjöds.

Annons

Tittar man på nutiden känns den som en deja vu, för mönstren upprepar sig. Samma saker som i dag, låg också till grund för förändringen – lågkonjunktur och sämre ekonomi, och den gemensamma nämnaren då som nu var naturligtvis bristen på sociala skyddsnät.

Socialpolitik har diskuterats genom tiderna. Man har lagstiftat, förbjudit, avhyst och spärrat in människor som tiggt, men det har aldrig löst några problem, det har bara dolt dem. Inte förrän i början på 1900-talet kom man på att förbud inte fungerade. Man tog bort lösdriverilagstiftningen och mötte upp med sociala reformer.

I dag är det inte längre olagligt att tigga. Vi är inte heller längre ett isolerat land, vi är medlemmar i EU. I dag finns EU-medel för integrering av fattiga i de länder det gäller, men det är den politiska viljan som saknas. Sverige som medlemsland måste ställa högre krav på andra medlemsländer angående politiska reformer på det sociala området.

För hur illa vi än mår av att människor från andra länder måste tigga i Sverige, så löser vi inte långsiktigt några problem när vi ropar på förbud, vi bara försämrar människors situation och stigmatiserar dem ännu mer. Ett Europa där socialförsäkringar saknas, slås sönder eller monteras ner på grund av kapitalets härjningar på finansmarknaden är en del i problemet. Vi måste ändra vår EU-politik så att den inte verkar stigmatiserande. Vi lever ju faktiskt i 2000-talet, inte på medeltiden, och nutida problemställningar löses icke med medeltida lösningar, de måste lösas med nutida reformer och de verktyg som finns i samtiden.

Maria Mörk

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons