Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjud alla rasistiska organisationer i Sverige

Lagen om hets mot folkgrupp är otillräcklig, skriver Mattias Elensjö.

Annons

Sverige har ratificerat FN-konventionen mot rasdiskriminering. Där uppmanas stater att förbjuda rasistiska organisationer och propagandaaktiviteter som gynnar etnisk diskriminering. Deltagande i sådana organisationer eller aktiviteter ska ses som en brottslig handling och vara straffbart enligt lag.

Ett sådant heltäckande förbud finns inte i Sverige. Lagen om hets mot folkgrupp är otillräcklig.

Styrkan i FN-konventionerna är att världens länder följer de gemensamma reglerna som man har kommit överens om.

Sverige tillåter främlingsfientliga krafter att ta plats i demokratiska val, besöka arbetsplatser, skolor, skriva debattartiklar, demonstrera på gator och torg.

Utan tron på allas lika värde blir vår demokrati och rösträtt ifrågasatt. Det handlar om att skapa ett system som på bästa sätt respekterar de grundläggande mänskliga rättigheterna och dess minoriteter. Partier, organisationer och föreningar mm som inte respekterar de mänskliga rättigheterna ska kunna avsättas och stoppas från inträde till offentliga rum.

Nazism och fascism har kommit till makten genom demokratiska val tidigare. I Tyskland ledde det till Förintelsen. Vi kan inte låta historien upprepa sig.

Förbjud alla rasistiska organisationer i Sverige. Se till att lagstiftningen mot hatbrott som finns tillämpas i praktiken. Tillsätt en oberoende part för att utreda brottsanklagelser inom polisväsendet. Inför obligatorisk utbildning i antirasism, genus och normkritik för rättsväsendet.

Mattias Elensjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons