Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrars sjukdom drabbar barnen ekonomiskt

Att vara förälder och bli drabbad av sjukdom innebär att hela familjen ska straffas! Hela familjen drabbas.

Annons

Att vara drabbad av svår sjukdom i dagens Sverige innebär fruktansvärda tankar och ett icke värdigt liv. Först är mamma/pappa drabbad av sjukdom och bara det är ju fruktansvärt jobbigt att leva med både som barn, livskamrat och för egen del. Vetenskapen om att man har en livshotande sjukdom och kan dö ifrån sina barn... har ni känt den så vet ni vad jag pratar om. Sedan ska det även drabba familjen ekonomiskt så hela tryggheten kollapsar och den sjuke föräldern känner skuld för vad man ställt till med trots att man inte har valt sin situation. Bristen på pengar gör att det drabbar barnen hårt på många sätt. Vi sjuka är de nya fattigmänniskorna i samhället. Rätt tycker många som inte tror sig hamna här. Inte har man väl gjort rätt för sig att ha en värdig inkomst om man är långvarigt sjuk? Inte har dessa drabbade barn rätt att kunna delta på olika aktiviteter när föräldern är svårt sjuk! Eller?

Det kostar pengar att vara sjuk och i behov av mediciner samt andra extra kostnader som sjukdomen för med sig. Vad ska man välja bort; mat på bordet, medicinerna eller sjukresorna? Eller barnens aktiva liv?

De som tar dessa beslut inom riksdagen tänker de på vad detta verkligen innebär? Konsekvens tänkande! Alla kan bli sjuka. Men jag tror inte att de i riksdagen skulle drabbas lika som min familj om de råkade ut för sjukdom. De skulle ha det lika jobbigt med sjukdomssituationen, men inte på den ekonomiska och vårdsidan då de säkert har försäkringar som betalar, så de får bättre vård före oss andra. De tjänar dessutom hutlösa summor per månad som frisk så att de har sin livstid betryggad. Inte heller skulle de sägas upp från sin fasta anställning.

Fram för ett vänligare bemötande och bättre vård i den så kallade rehabiliteringskedjan. Den som befinner sig inom denna är sjuk och hur mycket man än vill bli frisk så kan man inte påverka situationen själv. Gör ”kedjan” till vad den heter; att rehabilitera människor, inte ta bort deras inkomst och värdighet för det blir ingen människa frisk av. Eller har man plötsligt hittat ett botmedel till alla sjukdomar och funktionshandikapp som försvårar situationen att kunna/orka arbeta?

Utförsäkrad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons